Tombol a fideszes humor – Soros disznóval üzentek Erdélyországból

2017. december 8., 13:36

Szerző: Bárkay Tamás

Ezúttal egy erdélyországi disznóvágásról készült képpel gazdagította pazar Facebookos portfólióját Pócs János fideszes országgyűlési képviselő.

A fotográfia előterében egy nem túl daliás – vélhetően Kárpátia egyik legelterjedtebb háztartási kisgépével, az úgynevezett gázpörzsölővel epillált –, elvitathatatlan szakszerűséggel szenesített sertéstetem tűnik fel, mögötte az alkalomhoz illő mértékben vidám társaság állt össze képpé eldobható, és rendszerint el is dobott műanyagpoharakkal.

Ilyen kép nyilván ezrével készül a szilvapálinka csodálatos illatával körülkerített Transzilvániában ezekben a hónapokban, van valami, ami mégis különlegessé teszi, valaki ugyanis, mint látható, beleírta a hulla hátán kialakult koromba, hogy „Ő VOLT A SOROS".

Ezt érthetnénk úgy is, hogy a helyi böllér addig-addig mustrálgatta a vágóérett disznókat a gazdi óljában, hogy a végén a megörökített példány lett az aktuális vértanú, vagyis a soros, ahogy például tavaly ilyenkor egy másik volt, és amiképp jövőre megint egy másik lesz az.

A kép alá azonban azt írta nagy vidáman Pócs szenátor, hogy „Ott már egy disznóval kevesebb van...", ami viszont azért elgondolkodtató, mert háztáji relációban egy disznó elvesztése majdnem annyira bánat is, mint öröm, hiszen milyen aranyos volt mindig, hogy szerette például, amikor szöges léccel vakargatták a hátát, igazából kicsit afféle családtag volt, mielőtt kalbász lett. Ráadásul az efféle vérontásról az efféle közegben egyébként sem gondolja senki, hogy valami hősies attrakció, hanem csak azt, hogy csak amolyan szükséges jó. Nem dicsekvés tárgya tehát. 

Ha azonban esetleg az jutna eszünkbe, hogy ez itt egy átvitt értelem, netán egyfajta célzás, akkor egészen más jön ki, és akkor minden világos. Annyira, hogy a megannyi kellemes képzet dacára mindjárt muszáj is lesz hánynom egy nagyot. 

Megyek is, majd jövök.