Egy ilyen harapás iszonyatos fájdalmakkal jár – Bestiális gyilkosság Somoskőújfalun

Két és fél évvel ezelőtt, húsvétkor bestiális kegyetlenséggel megöltek egy nyugdíjas asszonyt a Nógrád megyei Somoskőújfalun. A pszichoszexuális fejlődési zavarban szenvedő 21 éves elkövető összeverte és megerőszakolta áldozatát, közben pedig megharapta a mellét. Az ügyben igazságügyi fogorvos szakértőként szakvéleményt adó Ajang Armin Farid szerint fontos, hogy a közvélemény is tisztában legyen a harapásnyomok jelentőségével, mert egy ilyen sérülés alapján az elkövetőt is be lehet azonosítani.

2020. január 11., 14:00

Szerző:

A törvényszék által megállapított tényállás szerint Sz. Sándor 2017. április 17-én egész délelőtt ivott, és azért ment a somoskőújfalui ingatlanhoz, hogy a közös udvart használók körében locsolkodjon. Miután az egyik ingatlanból már kizavarták, a közös udvaron észrevette a mozgásszervi megbetegedése miatt nehezen mozgó 72 éves nyugdíjas asszonyt, akit szó- és „minden személyéhez köthető motiváció” nélkül ököllel ütni kezdett, majd amikor a nő elesett, a nyakánál fogva felhúzta, hogy tovább verhesse. Az asszony be tudott menekülni a házába, de Sz. Sándor utána ment. A nyugdíjas - aki bent leült az ágyára - ekkor már komoly fájdalmai voltak, de a 21 éves férfi ököllel újra arcon ütötte, majd rámászott és tovább verte. Az ügyészségi közleményben az áll, hogy

Sz. Sándor szexuális izgalomba jött az erőszaktól, ezért letépte az asszony nadrágját és megerőszakolta, miközben erőteljesen megharapta a jobb mellét.

Ezután magára hagyta a sértettet, aki a többszörös bordatörés, a zúzódásos sérülések, a harapás, a nemi erőszak és a fojtogatás következtében kialakult heveny keringés és légzés összeomlással járó traumás sokk miatt meghalt.

Az áldozatot április 20-án találták meg, Sz. Sándort ezután nyolc órán belül elfogták. Úgy tudjuk, hogy abban a két napban, amikor még nem fedezték fel a holttestet, a fiatal férfi visszamehetett a helyszínre, ezzel pedig akaratlanul is az elfogását segítette, mert a keresőkutya így jutott el hozzá a friss szagminta alapján. A 21 éves férfival szemben emberölés megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya.

Sz. Sándor bűncselekménye többszörösen minősített volt, hiszen különös kegyetlenséggel követte el, ráadásul az áldozat idős volt és fogyatékkal élt. Dr. Ajang Armin Farid, az ügyben a harapásnyom miatt szakvéleményt adó igazságügyi fogorvos szakértő a 168 Órának azt mondta, hogy az áldozat mellén talált harapásnyom vizsgálata ebben az esetben nem a tettes kilétének azonosítása, hanem amiatt volt lényeges, mert meg kellett állapítani, mennyit szenvedett a sértett. Az orvosszakértői vélemény alapján a harapáskor még egészen biztosan élt, bár azt kétséget kizáróan nem lehetett megállapítani, hogy eszméleténél volt-e, vagyis érzett-e még fájdalmat, amikor a támadója megharapta. – A harapásnyomokat ötös skálán csoportosítjuk, ez hármas erősségű, vagyis úgynevezett horzsolódásos. Egy ilyen harapás iszonyatos fájdalmakkal jár, a mell pedig különösen érzékeny terület – magyarázza a dunai hajóbaleset után a magyar DVI-egység tagjaként az áldozatok azonosításában a fogászati csapatot vezető szakértő, akinek az ötös, vagyis legsúlyosabb harapásnyommal még nem volt dolga. Iyen harapás, vagyis inkább tépés volt például Mike Tyson bokszolóé, amikor egyszerűen leharapta ellenfele, Evander Holyfield fülcimpáját.

Ajang Armin Farid
Fotó: Avicenna Fogorvosi és Orvosi Klinika

– Ha a sértett harap, nyilván védekezésről van szó, de ha az elkövető teszi ezt, azt leginkább az állati ösztönökhöz lehetne hasonlítani, nem megfelelő nevelés esetén ugyanis ezek kerülnek túlsúlyba – mondja a szakértő. Változó, hogy mely testrészeken fordulnak elő harapásból eredő sérülések, de a szexuális jellegű eseteknél főleg melleken és a fenéken fedezhetők fel. – Harapásnyomok gyakran előfordulnak. A kérdés az, hogy felismerik-e? Amikor én elkezdtem Magyarországon ezt a szakértői tevékenységet, azt mondták, harminc éve nem volt ilyen. Aztán jöttek az esetek. Azelőtt is haraptak, csak a szakma nem foglalkozott az ilyen sérülésekkel. Nagyon fontos, hogy a harapásnyomok jelentőségével a közvélemény is tisztában legyen.

Ajang Armin Faridnak az egyik legsúlyosabb ügye volt, amikor egy üllői apa megverte és összeharapdálta a kislányát. Az esettel tele volt a média, aminek köszönhetően pár héttel később egy nő értesítette a rendőrséget, miután harapásnyomokat talált a gyereke hátán. – Amerikában Ted Bundy sorozatgyilkos ügye óta jobban tisztában vannak ennek a jelentőségével, miután végül őt is az buktatta le, hogy egyik áldozatát megharapta, és miután fogmintát vettek tőle, egyértelmű volt, hogy ő az elkövető. Emlékszem is olyan esetre, hogy a „harapó” a bűncselekmény után kalapáccsal kiverte a fogait, hogy ne tudják fognyom alapján azonosítani. Aztán végül mégis a fogainak köszönhette, hogy megfogták, mert a helyszínen találtak egy cigaretta csikket, ami furán össze volt harapva. Kiderült, hogy a tettes mindig furán, két foga közé szorította a cigit, és arra már nem figyelt, hogy azt a két fogát is kiüsse.

Harapásnyomok csoportosítása:

I. A bőrszín vörössé válása, amit a kapillárisok megduzzadása okoz.

II. Zúzódásos harapásnyomok, vagyis olyan sérülések, ahol a bőr nem sérül, de az alatta lévő vérerek elszakadnak.

III. Horzsolódásos harapásnyomok: kisebb sebek, amiket a bőr ledörzsölődése, horzsolódása okoz.

IV. Szakított harapásnyomok: szaggatott nyomok a bőrön, amik a bőrfelszín szétmarcangolódásából származnak.

V. Tépett harapásnyomok: a bőr feltépése és szétszaggatása.

Azt nem tudni, hogy a pszichoszexuális fejlődési zavarban szenvedő Sz. Sándor korábban követett-e már el hasonlóan erőszakos bűncselekményt. A somoskőújfalui gyilkosságért és más bűncselekmények miatt első fokon huszonöt év szabadságveszésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte a Balassagyarmati Törvényszék, de ügyészi indítványra a közelmúltban súlyosították a büntetését. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a vádlott terhére előterjesztett ügyészi fellebbezést fenntartotta és a másodfokú eljárásban a büntetett előéletű (testi sértés miatt kapott felfüggesztettet) vádlottal szemben életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozta a Fővárosi Ítélőtáblánál. 

A Fővárosi Ítélőtábla a fellebbviteli ügyészi állásponttal egyetértett és a közelmúltban kihirdetett másodfokú, ügydöntő határozatával a vádlottal szemben életfogytig tartó fegyházbüntetést szabott ki azzal, hogy a vádlott legkorábban harmincöt év elteltével bocsátható feltételes szabadságra, vagyis Sz. Sándor 56 évesen, 2052-ben szabadulhat leghamarabb. Az ítélet jogerős.

Ha érdeklik hasonló bűncselekmények, látogasson el a szerző Facebook-oldalára.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.