Képeken a vihar által okozott pusztítás, a szél letépte a soltvadkerti régi malom tetejét

2020. augusztus 5., 13:18

Szerző:

Látványos képeket örökített meg a keddi viharról az MTI fotósa. Ujvári Sándor a Bács-Kiskun megyei Soltvadkerten járt, ahol lefotózta azt is,

hogyan tépte le a régi malom tetejét a hatalmas szél.

Vihar - Felhőszakadás volt Soltvadkerten
Fotó: Donka Ferenc
Vihar - Felhőszakadás volt Soltvadkerten
Fotó: Donka Ferenc
Vihar – Felhőszakadás Soltvadkerten
Fotó: Ujvári Sándor
Vihar – Felhőszakadás Soltvadkerten
Fotó: Ujvári Sándor
Vihar – Felhőszakadás Soltvadkerten
Fotó: UjvĂĄri SĂĄndor

A természet a várossal szomszédos Bócsa településen is pusztított. Ott egy autóra dőlt rá egy fa. 

Vihar – Károk Bócsán
Fotó: Ujvári Sándor
Vihar - Útra dőlt fák és letört ágak Bócsa határában

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán pedig azt közölte Facebook oldalán, 

száz kilométer/órásnál erősebb széllökést és több mint száz milliméternyi csapadékot is regisztráltak a keddi zivataros időben. 

– Esemény- és csapadékdús volt a keddi nap – fogalmaztak, hozzátéve, hogy már délelőtt elrobogott keleten néhány zivatar. Délután Horvátország felől egy kifejlett szupercella érte el Baranya megyét, majd folytatta útját északkelet felé, maga előtt további heves zivatarokat gerjesztve. Este északkeletre helyeződött át az aktivitás.

Kiadós csapadékmennyiség gyűlt össze, Balatonakaliból például 118,5 milliméterről érkezett jelentés. A heves zivatarokat néhol viharos, erősen viharos széllökések is kísérték, ez inkább este volt jellemző.

A debreceni repülőtérnél 103,7 kilométer/órás széllökést is regisztráltak

– közölték.

Várhatóak még további zivatarok. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdai jelentése szerint legkevésbé az északi, északnyugati területeken lehetnek zivatarok, majd kelet felől egyre inkább megszűnnek a feltételek a zivatarok kialakulásához. Legtovább (akár csütörtök délelőttig) a délnyugati tájakon fordulhat elő villámlás. A legjellemzőbb kísérőjelenség a felhőszakadás lehet (jellemzően 20-40 milliméter között rövid idő alatt,

délnyugaton akár 40-50 milliméter fölötti mennyiség is eshet), de átmeneti (60-80 kilométer/órás) szélroham és jégeső is előfordulhat.

Szerdára felhőszakadás veszélye miatt adtak ki másodfokú figyelmeztetéseket Baranya, Bács-Kiskun, Somogy és Tolna megyére, elsőfokút pedig Csongrád-Csanád és Zala megyére. Zivatarveszély miatt Budapest, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.