Semmiképp se fogyasszanak belőle – olajat hívott vissza a Nébih

Túl magas ásványiolaj-tartalma miatt hívták vissza az árucikket.

2023. szeptember 21., 19:39

Szerző:

Magas ásványiolaj-tartalom miatt visszahívták a forgalmazók a fekete szezámolajból készült, Yi Yuan márkájú terméket a forgalomból – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

A 150 milliliteres, 100% Pure Black Sesame Oil elnevezésű termék minőségmegőrzési ideje 20/02/2026, forgalmazója az Asian Home Kft., az Ázsia Bt., a Lucky Lili Sunrise Kft. és a Terravida Kft.

„2012-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) arra a következtetésre jutott, hogy az ásványolaj-szénhidrogénekhez sorolható anyagcsoportok emberi egészségre gyakorolt potenciális hatásai igen eltérőek egymástól. Az ásványolajok aromás szénhidrogénjei genotoxikus rákkeltő hatást fejthetnek ki, az ásványolajok egyes telített szénhidrogénjei pedig az emberi szövetekben felhalmozódva májkárosodást okozhatnak” – tájékoztat a Nébih.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Anna Tarazevich/Pexels)

07:13

Csütörtökön kora délután érkezett a bejelentés a katasztrófavédelem ügyeletére, amely szerint Gerendáson egy holttestet és egy kialudt tűz nyomait találták meg.

A Gazdaságfejlesztési Minisztériumot átnevezik, helyébe a Nemzetgazdasági Minisztérium lép.  A minisztérium új elnevezése arra utalhat, hogy a gazdaságfejlesztési minisztert Orbán Viktor még több felelősséggel ruházza fel, és a továbbiakban még meghatározóbb szerepe lehet. A tárcát továbbra is Nagy Márton vezeti. Varga mihály azt ígéri: élni fog a vétójogával ha azt látja, hogy veszélybe kerültek az államadóssággal vagy a költségvetési hiánnyal kapcsolatos célkitűzések. 

Hajnal óta folyamatosan dolgoznak a tűzoltók a havazás okozta károk felszámolásán, elsősorban a Dunántúlon, valamint Budapesten és környékén kérték a segítségüket leszakadt vezetékek, kidőlt fák, eltorlaszolt utak miatt – közölte csütörtökön a katasztrófavédelem.