Zárva lesznek holnap a rendelők és a gyógyszertárak

A Semmelweis-nap munkaszüneti nap az egészségügyi dolgozóknak, ezért a háziorvosi és szakrendelők is zárva lesznek hétfőn. 

2024. június 30., 13:50

Szerző:

Munkaszüneti nap lesz az egészségügyi dolgozóknak a hétfői Semmelweis-nap, azaz zárva lesznek a háziorvosi rendelők, a fogorvosi rendelők, a szakorvosi rendelők, a védőnői tanácsadók, a gyógyszertárak, valamint szünetel az NNGYK-ban az Anonim AIDS-szűrés Tanácsadás is – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) az MTI-vel. Az egészségügyi szolgáltatók a folyamatos egészségügyi ellátást július elsején az ügyeleti rend szerint biztosítják, amely vonatkozik a háziorvosi és a fekvőbeteg ellátásra is.

Július elsején a gyógyszerellátást a legtöbb településen kizárólag a nonstop nyitvatartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes és/vagy készenlétet tartó gyógyszertárak biztosítják. A nyitva tartó, az ügyeletes és készenlétet tartó patikák címe, telefonszáma településre vagy akár megyére keresve az NNGYK honlapján található gyógyszertár-adatbázisban, a https://www.ogyei.gov.hu/gyogyszertarkereso linken érhető el. Ezenkívül az Egészségablak applikációban is megtalálható az ezen a napon is elérhető gyógyszertárak listája - írták.

Az ügyeletes gyógyszertárak mellett a 1812 is működik

Az év minden napján, így ezen a munkaszüneti napon is hívható az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat abban az esetben, ha mérgezés gyanúja merül fel. A toxikológiai tájékoztató szolgálat a 06-80-20-11-99-es, ingyenes, zöldszámon érhető el, ahol a várható tünetekről, elsősegélyről és az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást. 

Ezen kívül a nap 24 órájában hívható az Egészségvonal, a contact center munkatársai július elsején is fogadják a 1812-es zöldszámra érkező hívásokat – áll a közleményben. A 1812 kapcsolási számon 24 operátor fogadja a hívásokat, egy héten átlagosan háromezer hívást. A munkatársak minden az egészségügyi szolgáltatásokra – például a háziorvosi, a járóbeteg- és a kórházi ellátásra – vonatkozó kérdésre válaszolnak, ahogy az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT), illetve az egészségmegőrzés területén is jártasak. Az Egészségvonal Contact Center az EgészségAblak applikációból is hívható.

(Képünk illusztráció, forrása: Pixabay)