Fiatal államtitkár ül Szájer József székébe

Schaller-Baross Ernő 33 éves, jogász végzettségű, több idegen nyelven beszél anyanyelvi szinten.

2021. január 5., 17:55

Szerző:

Schaller-Baross Ernő, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára lesz Szájer József mandátumának örököse az Európai Parlamentben – értesült a Magyar Nemzet.

A Fidesz tagjának jelölését kedd este jelenthetik be, a választási irodát ugyanis már értesítették a döntésről. Szájer József idén január másodikával vált meg képviselői mandátumától. Az Európai Parlament szabályai szerint „késedelem nélkül” kell betölteni a megüresedő képviselői helyet, ám a tényleges hivatalba lépés történhet később is.

A Magyar Nemzet forrásaira hivatkozva azt írja: Schaller-Baross kiválasztásánál a kiemelkedő szakmai tudás mellett jelentős szerepet játszott a politikus kora is.

Az 1987-es születésű, január végén a 34. életévét betöltő helyettes államtitkár több idegen nyelven beszél anyanyelvi szinten, jogász végzettségű, korábban a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának külügyi tanácsadója volt. 2013 és 2018 között a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány külügyi igazgatói posztját is betöltötte.

A Fidesz–KDNP EP-mandátumának lehetséges örökösei között eleinte egy tucat, zömében fiatal jelölt volt. Végül négy-öt, kiemelkedő szakmai tapasztalattal rendelkező férfi és nő közül esett a választás Schaller-Baross Ernőre.