Rosszabb állapotba kerültek a focipályák Szombathelyen, miután Mészáros Lőrinc veje egymilliárdért felújította a területet

2019. május 10., 12:46

Szerző:

Átadták ugyan a szombathelyi Sportliget salakos focipályáit. Mégsem lehet őket egyelőre használni a hétvégi eső után. Így a most hétfőn kezdődő helyi kispályás focibajnokságot is halasztani kellett, egyelőre azt sem tudni, hogy meddig. A Sportliget több mint 1 milliárd forint uniós támogatásból újul meg – számolt be az esetről az ugytudjuk.hu.

Hungarysport.hu ugyan hétfőn még arról számolt be, hogy a salakos focipályák tökéletes minőségben elkészültek, mégsem tudták azokat használni a focisták. Hétfőn indult volna pedig a bajnokság, és a szervezők aznap azt nyilatkozták, hogy minden megfelel az előírásoknak.

Hiába aznap már nem esett az eső, a pályák mégis használhatatlanok voltak a hétvége után, a bajnokságot ezért el kellett halasztani.

Kedden már a városi vezetők, a tervező, a kivitelező és az üzemeltető is részt vett azon a megbeszélésen, amelyen az ugytudjuk.hu információi szerint már megállapították, hogy a pályákat egészen biztosan nem lehet használni. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor indulhat el a bajnokság, mivel egyelőre azt sem tudni, hogy a pályák mikor lesznek használhatóak.

A terület újjáépítésére 1,1 milliárd forintot kapott Szombathely az Európai Uniótól, a kiírt közbeszerzést pedig Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt nyerte el Homlok Építőipari cégével. 

A projekt ismertetőjében Homlokék azt írták, hogy felújítják a kilenc sportpályát, kibővítik a 3 kisméretű salakos labdarúgó pályát, építenek egy lelátót, létrehoznak egy új salakos focipályát, megújítják a teniszpályákat, építenek egy streetball pályát, egy aszfaltozott görkorcsolyapályát és egy szabadtéri fitneszpályáját.

Fotó: szombathelypont.hu

Ennek első üteme megvalósult, a kivitelező pedig úgy döntött, hogy a focipályák használhatóak.

A portálnak egy névtelenséget kérő informátor azt nyilatkozta, hogy korábban csak akkor volt gond a pálya minőségével, amikor legalább 40–50 milliméter eső esett rövid idő alatt, most viszont úgy tűnik, a múlt hétvégi 12-16 milliméter is soknak bizonyult.

Megemlítette azt is, hogy a pályák szerinte jelenleg rosszabb állapotban vannak, mint tavaly voltak. A salakos pályákon most például több centi mélyen megmarad a cipőnyom, amit az Átlátszó beszámolója is megerősített.

A szombathelyi kispályás labdarúgó bajnokságban 79 csapat érintett, így ez a helyzet majdnem 1200 embert érint. Az induláshoz a csapatoknak körülbelül 70 ezer forintot kellett befizetniük.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.