Rossz hír azoknak, akiket keleti vakcinával oltottak be

Az Európai Parlament nagy többsége szerint nem járna automatikusan az enyhítés a kínai vagy épp orosz vakcinával beoltottak számára. A magyar delegáció nagy része ezzel nem értett egyet.

2021. április 29., 11:09

Szerző:

Az Európai Parlament többsége szerint csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával oltottaknak járna automatikusan az utazási könnyítés, ezzel a magyar delegáció képviselői azonban nem értettek egyet – írja a HVG.

540 szavazattal, 119 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett megszavazta az Európai Parlament saját tárgyalási álláspontját a digitális zöldigazolvány kapcsán. Az EP álláspontja szerint célszerűbb lenne zöldigazolvány helyett Covid-19 igazolványnak nevezni a dokumentumot, amelynek – az eredeti bizottsági javaslattal összhangban – tanúsítania kellene, hogy tulajdonosát beoltották a koronavírus ellen, vagy hogy friss negatív teszteredménnyel rendelkezik, illetve már átesett koronavírus-fertőzésen.

A képviselők hangsúlyozzák, hogy a tagállamoknak a be nem oltottak hátrányos megkülönböztetésének elkerülése céljából és gazdasági okokból „egyetemes, hozzáférhető, időben történő és ingyenes tesztelési lehetőségeket” kellene biztosítaniuk. A parlamenti állásfoglalás azonban rögzíti, hogy a tagállamok általi kölcsönös elismerésnek kötelezően csak az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyott vakcinákra kellene kiterjednie.

A magyar EP-képviselők közül a jobbikos Gyöngyösi Márton és a szocialista Ujhelyi István támogatta az előterjesztés végső változatát. A Momentum, a Fidesz, illetve a KDNP képviselői nemmel szavaztak, a DK képviselői tartózkodtak.

(Kiemelt képünk illusztráció: Hans Lucas/AFP | Martin Bertrand)

16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.