Már Csenyéte előtt is kaptak halálos fenyegetést a mentősök, ezért is várták meg a rendőröket a falu határában

2020. január 28., 15:05

Szerző:

Alapszabály, hogy a biztonságos helyszín az elsődleges – mondta az ATV műsorában Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke, aki szerint ezért a kollégák joggal kértek rendőri segítséget a hétvégén Csenyétén.

A falu polgármestere, Kiss István szombat este közösségi oldalán videóban számolt be arról, hogy egy helyi férfi a saját fürdőszobájában azért halt meg, mert a mentők megálltak a Borsod megyei település szélén. Nem mentek be a házba, hanem megvárták, amíg a rendőrök kiérkeznek. A mentőszolgálat visszautasította a hátrányos megkülönböztetés vádját, azzal magyarázták az eljárást, hogy már a riasztásnál komoly fenyegetéseket kaptak.

A mentősök egyébként azt mondták, hogy a férfi már akkor halott volt, amikor a segélyhívás beérkezett hozzájuk. A falubeliek szerint a késlekedés miatt halt meg. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság azt válaszolta az ATV érdeklődésére, hogy

halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének gyanúja miatt nyomozást rendelt el.

Kusper Zsolt azt nyilatkozta, hogy csak úgy lehet megkezdeni a mentést, ha a biztonságos helyszín adott, hiszen amennyiben a másik életének megmentésén dolgozó nincs biztonságban, akkor nem tud segíteni.

– Ha egy ház égne, ott is a tűzoltót kell először hívniuk, nélkülük nem mennének be a mentők

– magyarázta.

Az elnök elmondta, hogy a riasztásnál már az irányító érzékelte, hogy fenyegetés van, őt is verbálisan támadták, ezért helyesen járt el. Az irányító kifejezetten kiadta utasításba, hogy addig ne menjenek a helyszínre, amíg nincs megfelelő rendőri biztosítás.

– Azért mentek, mert segíteni szerettek volna, érzik ennek a felelősségét

– tette hozzá Kusper Zsolt.

Kusper Zsolt elmesélt egy olyan esetet, ami vele és kollégáival történt korábban.

– Egy családi házba riasztottak egy férfihoz, aki már merev hulla volt. A családtagok viszont ahogy beléptünk, azt mondták, hogy „ugye tudjátok, hogy addig innen nem mentek ki, amíg a papa nem éled fel

– idézte fel Kusper, aki megegyezte azt is, hogy nagyon komoly fenyegetettséget jelent, „amikor így ott állnak az ember felett”.

A protokoll szerint megpróbálták újraéleszteni a láthatóan már élettelen férfit, majd egy műszerért kiszaladva az autóhoz rejtett segélyhívással tudtak jelezni a rendőrségnek, hogy veszélyben vannak.

(A hvg.hu nyomán.)

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.