A rendőrség hallgat Dzsudzsák karanténszegéséről, amikor Orbán Facebook-on lebuktatta

2020. május 28., 06:47

Szerző:

A rendőrség egy hete nem árulja el, vizsgálják-e, hogy Dzsudzsák Balázs megsértette a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályokat. A labdarúgó május 6-án érkezett vissza Magyarországra, 14 napig nem hagyhatta volna el kijelölt lakóhelyét, de ezt nem tartotta be; 12 nappal hazaérkezése után egy Orbán Viktor Facebook-oldalára feltöltött fotó mutatta meg, hogy Dzsudzsák egy budapesti étterem teraszán kávézik.

 

A szabályok egyértelműek: aki külföldről tér haza, annak 14 napos házi karanténba kell vonulnia. Lakatos Tibor ezredes az operatív törzs április 29-i tájékoztatóján is elmondta, hogy aki hazajön külföldről, kap egy dokumentumot a kötelező hatósági házi karanténtól, illetve egy piros színű figyelmeztető matricát is, amelyet ki kell tennie arra a helyre, ahol a kéthetes karanténját tölteni fogja. 

Hazatérése után Dzsudzsák még egyértelműen látta, mit fog csinálni a következő 14 napban: 

Most, hogy hazaértem, két hétre karanténba vonulok. Megérkeztem a budapesti otthonomba, a következő tizennégy napban ki sem teszem a lábam a kerítésen kívülre.

– nyilatkozta a focista a Nemzeti Sportnak

Szijjártó Péter és Dzsudzsák Balázs a zamárdi Strand fesztiválon
Fotó: Instagram

A rendőrségnél május 21-én délelőtt érdeklődött az Index, hogy vizsgálódnak-e az esettel kapcsolatban. Kérdésüket a BRFK továbbította az ORFK-nak, ahonnan hamarosan vissza is írtak, hogy fogadták a megkeresésüket, folyamatban van az ügyintézés. 

A rendőrségnek egy hét sem volt elég ahhoz, hogy mondjon valamit egy teljesen nyilvánvaló ügyben.

Pedig a hatósági házi karantén megsértése március óta kiemelt terület; a rendőrség folyamatosan ellenőrzi, hogy az emberek betartják-e az erre vonatkozó szabályokat; az operatív törzs napi tájékoztatóin rendszeresen elhangzik, hogy hányan vannak hatósági házi karanténban, és hogy az adott napon hány emberrel szemben kellett intézkedniük. 

Az Index megkérdezte Vörösbegyi Józsefet, a focista menedzserét, hogy ügyfele miért hagyta el 12 nap után házi karanténját, illetve hogy ezzel összefüggésben megkereste-e a rendőrség a labdarúgót, de Vörösbegyi nem válaszolt. Korábban telefonon annyit mondott, hogy ez már egy régi ügy, nem fogják kommentálni. 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.