Rendezné Karácsony a Nyugati környékét – a felüljáró lebontását is szorgalmazza

Karácsony Gergely szerint a főváros nem mondott le arról, hogy a Nyugati tér ne városi autópályák, hanem a polgárok találkozóhelye egy zöld, élhető városi tér legyen.

2023. március 10., 11:00

Szerző:

A főpolgármester közösségi oldalán péntek reggel megjelent videóposztjában beszélt minderről a helyszín bejárása alkalmából. Kerületi ellenzéki kollégája, Soproni Tamás is egyetért az elképzeléssel.  

„Rendeznünk kell Budapest egyik legfontosabb terének, a Nyugati térnek a helyzetét is” – idézi a főpolgármester szavait a 444. Karácsony sajnálattal emlékeztetett arra, hogy a kormány a már lefolytatott, színvonalas nemzetközi tervpályázat után „még uniós forrást is visszaadott, és lehúzta a Nyugati tér rendezését a projektlistáról”.

A Nyugati tér környéke „talán Budapest legkiaknázatlanabb területe, legértékesebb fejlesztési területe, de nem mindegy, hogy milyen irányba fejlesztjük” – tette hozzá terézvárosi polgármester kollégája.

Soproni Tamás szerint például a Podmaniczky utca melletti hatalmas, kiaknázatlan rozsdaövezet hasznosabb lenne közparkként, a pályaudvar környezetében lévő, jelenleg parkolóként használt Puczi Béla teret is fel kellene újítani.  Soproni az új városképben nem tervezné megtartani a Nyugati téri felüljárót, inkább a villamosvonalakat hosszabbítaná meg a Deák térig.

A Nyugati téri felüljáró elbontása már 2014-ben felmerült, ezt akkor a BKK terve szintén egy Bajcsy-Zsilinszky úti és Váci úti villamosvonal ötletével vázolta kiváltani.

Az ötletet később Tarlós István főpolgármester is felvetette újra 2017-ben. Egy, a 3-as metró felújításával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy megszüntetné mind a Nyugati téri, mind a Rottenbiller utcai felüljárót. Ez utóbbi kapcsán egy közúti aluljárót képzelt el, a Nyugatinál egy szintbeli keresztezést. Mint akkor fogalmazott Tarlós, ezekre már megvannak a tervek, amelyek Orbán Viktornak is tetszettek.

Karácsony Gergely és Soproni Tamás megígérte, hogy a kormányzati támogatástól függetlenül is megkezdődik idén a Nyugati tér átalakítása.

(Kiemelt kép: a felújítás alatt álló Nyugati tér Váci utat a Bajcsy-Zsilinszky úttal összekötő közúti felüljárójának részlete egy darabon hiányzó szalagkorláttal. MTVA/Bizományosi: Róka László)