Reagált a külügy az ukrán kisebbségi törvény módosítására

A külügyminisztérium államtitkára szerint a friss kijevi nyelvhasználati engedmény igen messze van a 2015-ös jogok visszaadásától.

2023. december 9., 17:56

Szerző:

Mint azt korábban megírtuk, elfogadta az ukrán parlament péntek éjjel a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvényt, amely az ukrán kormányzat szerint figyelembe veszi az Európa Tanács és szerveinek szakértői véleményét és az orosz ajkúak kivételével számos területen visszaállítja a kisebbségek korábbi jogait. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, ezzel mindent megtett a kijevi vezetés, hogy megkezdődhessenek az uniós csatlakozással kapcsolatos tárgyalások.

A hírre reagálva a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a közösségi oldalán azt írta: Ukrajnában nyolc évvel ezelőtt kezdték el elvenni a magyar közösség jogait, azóta folyamatos a jogfosztás. Menczer Tamás közölte, hogy az ukrán parlament pénteki döntését alaposan értékelni fogják.

„Az azonban már most látszik, hogy az messze van a 2015-ös jogok visszaadásától” – fogalmazott, majd hozzátette: ezzel együtt folyamatosan figyelemmel követik a végrehajtást.

(Kép forrása: Menczer Tamás / Facebook)