Publicus: Többségbe kerülhet az ellenzéki összefogás a 2022-es választáson

A hat ellenzéki párt a 3-4 százalékpontos előnyét 5-6 százalékpontosra növelte a Fidesszel szemben egy friss közvélemény-kutatás szerint.

2021. március 7., 16:27

Szerző:

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából február 20 – 25. között 1001 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát.

A Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében egy százalékpontot csökkenve, 29 százalék.

Az MSZP támogatottsága az összes megkérdezett körében egy százalékpontot csökkenve, 5 százalék.

A Jobbik támogatottsága most 7 százalék az összes megkérdezett körében, az adat a múlt hónaphoz képest egy százalékpontot növekedett.

A DK összes megkérdezett körében mért támogatottsága egy százalékpontot csökkenve, 8 százalék.

A Momentum támogatottsága újabb egy százalékpontot csökkent, 5 százalék az összes megkérdezett körében.

Az “összefogás szavazó” aránya meredeken emelkedik, az összes megkérdezett körében 8 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében pedig 12 százalék. (Azon szavazókat nevezik így, akik úgy válaszolnak, hogy csak egy összefogott ellenzékre szavaznánk, külön-külön egyik ellenzéki pártra sem.)

Az LMP, a Párbeszéd, a Kétfarkú kutya párt, és a Mi hazánk mozgalom és új belépőként az ISZOMM támogatottsága 1-1 százalék. Ezen túl a kispártok körében érdemi változás az elmúlt hónapokban nem volt megfigyelhető. A bizonytalanok aránya egy százalékpontot csökkenve, 33 százalék.

Az ellenzéki összefogásban résztvevő hat párt (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, LMP, Párbeszéd) támogatottsága 27 százalék az összes megkérdezett körében, ehhez hozzáadva az "összefogás szavazók" 8 százalékát, 35 százalék jön ki, szemben a Fidesz 29 százalékával.

Az elmúlt időszakban három fontosabb trend figyelhető meg a kutatás szerint. Egyrészt növekszik a Jobbik támogatottsága és a párt a Momentumtól szipkáz el szavazókat, tőlük is elsősorban vidéken. 

 
 

Érdemben, havonta nagyjából 1-1 százalékponttal növekszik az összefogás szavazók aránya. Tavaly nyári megjelenésük óta az elmúlt 7-8 hónap alatt 8 százalék jelezte, hogy ebbe a csoportba tartozik. Ez a tábor elsősorban a bizonytalanokból érkezik, akik 39-40 százalékról 33 százalékra csökkentek ezen időtávban. Érkeztek még az összefogás szavazók körébe az ellenzéki pártoktól is, elsősorban a Momentumból és az MSZP-ból, másodsorban a DK-ból és a Jobbikból.

Másik fontos trend a kutatás szerint, hogy stabilizálódott az összefogott ellenzék 2020 nyár végén–ősz elején létrejött előnye a kormánypárttal szemben. Ám míg a tavalyi év utolsó negyedévében az előny 3-4 százalékpontos volt, ami bár szavazattöbbséget jelentett, a választási rendszer egyenetlenségei miatt mandátumtöbbséget nem. Mostanra az előny 5-6 százalékpontos lett, ami már enyhe mandátumtöbbséget is jelenthet egy 2022-es választáson - értékelte az eredményeket a Publicus Intézet.

A kérdőíves vizsgálatot 2021. február 20 – 25. között a Publicus Intézet készítette a magyar felnőtt népességét reprezentáló 1001 fő telefonos megkérdezésével. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg - derül ki a módszertani leírásból.

19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.