Publicus Intézet: Fölényesen nyer vasárnap a Fidesz-KDNP, a Momentumnak egy EP-képviselője lesz

2019. május 24., 13:31

Szerző:

Elsöprő győzelmet arat a Fidesz-KDNP vasárnap az európai parlamenti választásokon – derül ki a Publicus Intézet a Népszava megbízásából május 16–22 között, 999 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásból, amely a pártok támogatottságának alakulását vizsgálta.

A május 26-i EP-választáson a megkérdezettek 46 százaléka ígérte biztosra a részvételét.

  • A Fidesz-KDNP EP támogatottsága múlt hónaphoz képest egy százalékpontot csökkent, így az 29 százalék. A biztos szavazó pártválasztók körében viszont változatlanul 52 százalék. A párt szavazóinak részvételi hajlandósága minimálisan nőtt.
  • Az MSZP-P támogatottsága egy százalékponttal 10 százalékra csökken az összes megkérdezett körében, és három pontal a biztos szavazó pártválasztók között 13 százalékra esett vissza. Az MSZP-P szavazók részvételi hajlandósága 10 százalékpontot csökkent.
  • A Jobbik a múlt hónap után újabb egy százalékpontot veszített, így 10 százalékon áll, míg a biztos szavazók között 2 ponttal 13 százalékra nőtt. A párt szavazók részvételi hajlandóság némileg csökkent.
  • Az LMP változatlanul 2 százalékon áll az összes megkérdezett, és 4 százalékon a biztos pártválasztók körében.
  • A DK két ponttal 7 százalékra növelte támogatottságát, és 11-en áll a biztos szavazók pártválasztók esetén. A párt szavazóinak részvételi hajlandósága nőtt, és a legmagasabb az összes vizsgált párt körében.
  • A Momentum esetében nincs változás, 4 illetve 6 százalék a támogatói arány az összes megkérdezett, valamint a biztos pártválasztó körben.
Fotó: Merész Márton

A kutatás alapján a Fidesz 14, az MSZP, a Jobbik, és a DK 2–2–2, és a Momentum 1 EP-mandátumra számíthat. Eszerint az LMP és a többi párt nem kerülne be az Európai Parlamentbe.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.