Prőhle Gergely szerint húsz éve jelentősebb figurák feszültek egymásnak, mint most, például Csurka István és Eörsi István

2018. december 6., 12:18

Szerző:

Októberben kellett távoznia Prőhle Gergelynek a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről, miután a kormánypropaganda nehezményezte a PIM egyik, a Tanácsköztársaság időszakával foglalkozó kiállítását. Ezután a volt főigazgatót újraválasztották a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjévé. Prőhle abszurdnak nevezte, hogy egy történelmi egyház világi vezetőjét olyan vádak érik, miszerint a Tanácsköztársaságot támogatná – nyilatkozta az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

– Mondjuk lehet, hogy ez csak az én evangélikus testvéreim bölcsessége, hogy ezt a hülyeséget nem hitték el

– fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy Kásler Miklós elhitte-e ezt a „hülyeséget”, úgy válaszolt:

– Tekintettel arra, hogy a felmentésemnek hivatalos indoklása nem volt, sőt, a hivatalos nyilatkozat az én érdemeimet a kultúra ügyében igazából elismerte, Kásler Miklóssal egyszer találkoztam minisztersége idején. Akkor ő ezt a Tanácsköztársaság-problémát emlegette, ezért feltételezem, hogy ennek nyilván ebben volt valami szerepe

– állapította meg.

Ez akkor volt, amikor a kormányzati szócsőként működő Demokrata és a Magyar Idők cikkei már megírták. Prőhle Gergely úgy véli, utólag nehéz eldönteni, hogy ezek a cikkek győzték-e meg a minisztert, vagy önmaga győződött meg arról, hogy a volt főigazgató támogatná a Tanácsköztársaságot.

Prőhle Gergely
Fotó: Kovalovszky Dániel

Nem gondolja, hogy ez volt a casus belli eltávolításához, mert már sokkal korábban érték támadások azt állítva, hogy túl sok liberális írónak hagy helyet a múzeumban, és még Konrád György születésnapját is megünnepelték.

Nem hiszi, hogy ma másképp kéne csinálnia valamit.

– Sokkal nem lettem volna óvatosabb, mert mindig a legjobb meggyőződésem és a józan, otthonról hozott ízlésvilágom szerint csináltam mindent az életben. Itt is azt gondoltam, hogy egy közintézménynek úgy kell működnie, ahogy én azt működtettem

– mondta a volt főigazgató.

Szerinte az is világos volt, hogy a PIM nem a politizálás helye, és hozzátette, hogy Konrád György megünnepelt születésnapján sem esett szó politikáról.

Arra a kérdésre, hogy kik győzték őt le, kik tudták megfúrni, nem tudja a pontos választ.

– A jó ég tudja. Azt hiszem, ebben a kultúrharcos világban nekem azért vannak tapasztalataim, még az 1999-es frankfurti könyvvásár időszakából. Mondjuk akkor jelentősebb figurák feszültek egymásnak, mert akkor még mondjuk Csurka István és Eörsi István voltak ilyen ügyekben a beszélgetőpartnereim. Tehát az még önmagában egy emelkedettebb dolog volt

– idézte fel. Azt gondolja, hogy polgári vagy jobboldali táboron belül is különböző gondolkodások vannak ebben az ügyben. Bátran vállalja a véleményét, mert nem gondolja, hogy az ő álláspontja ne lenne polgári, vagy keresztény.

– Azt látom, hogy vannak olyanok, akik adott esetben még egy-két éve inkább a Jobbikban működtek, ők most megpróbálják nagyon bebizonyítani, hogy ők nagyon is a Fideszhez tartoznak – jegyezte meg.

Véleménye szerint ahhoz nem kell különösebb filológiai érdeklődés, hogy az ember lássa, hogy milyen politikai környezetből jöttek azok, akik a politikai vádakat megfogalmazták.

 

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

2024. április 19., 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.