A kormány megpróbálja megtisztítani az országot

2020. szeptember 29., 14:18

Szerző:

Két hónap tesztidőszakot követően október elsején elindul a Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű program részeként az illegális hulladélkerakók felszámolása az országban - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára kedden Kapuvár határában.

Boros Anita kiemelte, hogy szerdán zárul a pilot program települési önkormányzatokat érintő szakasza, ez után kezdődik az ország megtisztítása.

Hozzátette, hogy az illegális hulladéklerakók ismételt megjelenése ellen egy javaslatcsomagot dolgoztak ki a kormánynak, amelyben az illegális hulladékot lerakókat jelentős mértékben, szigorúan szeretnék szankcionálni, a helyszínen megbírságolni, a legsúlyosabb jogsértő magatartásokat pedig büntetőjogi kategóriává szeretnék minősíteni.

A köztes lépés az, hogy támogatnák a települési gyűjtőpontok rendszerének továbbfejlesztését - mondta.

Boros Anita emlékeztett, hogy a kormány februárban döntött a Klíma- és természetvédelmi akciótervről, amelyben más feladatok megvalósítása mellett az illegális hulladéklerakókat is felszámolják. A program tesztidőszaka két hónappal ezelőtt kezdődött, célja pedig az volt, hogy felmérjék az illegálisan lerakott hulladék mennyiségét, összetételét és jellemzőit.

A tesztidőszakban minden közreműködő szervezet kijelölt egy-két helyszínt, emellett az egyes településkategóriákból is kijelöltek egy-egy települést, ahol megnézték, hogy milyen eszközökre van szükség a hulladékok elszállításához.

A felmérések szerint jellemzően vasutak, folyók, vízfolyások mentén, nemzeti parkokban a turista útvonalak mentén és önkormányzati területeken, takarásban lévő, vagy nehezen megközelíthető helyszíneken helyezik el az illegális hulladékokat.

Az illegális hulladéklerakók felszámolásához a lakosság segítségére is szükség van. A HulladékRadar elnevezésű mobil alkalmazást eddig mintegy háromezren töltötték le és több mint hatezer bejelentés érkezett az ország területéről.

 

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.