A Kúriához fordulhat a BM a lakcím-nyilvántartások miatt

2019. november 13., 11:40

Szerző:

Még nem döntötte el a Belügyminisztérium, hogy a Kúriához fordul-e rendkívüli jogorvoslatért a tavalyi parlamenti választást megelőző lakcím-nyilvántartási adatsorok ügyében – írja a Népszava.

A lap érdeklődésére a minisztérium közölte, hogy a „jogerős ítélet részletes tanulmányozását követően” dönt a további lépésről. 

A Fővárosi Ítélőtábla két hete hozott ítéletet arról, hogy ki kell adni az adatokat, amelyekből kiderülhet, hogy valóban voltak-e tömeges bejelentkezések fiktív lakcímekre a 2018-as parlamenti választás előtt.

Tavaly a sajtóban sorra jelentek meg hírek arról, hogy például az ukrán határ mentén a magyar oldalon külhoniak létesítettek fiktív lakcímet, így pedig egyéni jelöltekre is szavazhattak, nem csak pártlistákra. A pontos bejelentkezési adatok nélkül viszont csak találgatni lehet, hogy mennyire volt tömeges ez a jelenség, és országos szervezettség állt-e a voksturizmus mögött.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a PC már a választás előtt a lakcím-nyilvántartásért felelős Belügyminisztériumhoz fordult, települések szerint kérve a voksolás előtti két évben létesített lakcímek számának kiadását. Ebből látható lenne, hogy rövid idő alatt hol változott meg jelentősen a lakosságszám. A tárca ezt megtagadta, idén márciusban első fokon elveszítette a pert, de fellebbezett. A Fővárosi Ítélőtábla is a TASZ-nak adott igazat az adatkiadás ügyében. Szabó Attila, a szervezet munkatársa a Népszavának azt nyilatkozta, hogy

bíznak benne, hogy a BM végrehajtja az ítéletben foglaltakat, és nem arról lesz szó, hogy valamilyen módon „elszabotálják” a döntést.

A belügyi tárca válasza alapján a rendkívüli jogorvoslat sem kizárt, továbbá azt is írták, hogy az adatok kiadása jelentős munkateherrel jár, de pontos számokat nem árultak el.

A BM-nek vélhetően jövő hét elejéig döntenie kell az ügyben, de a Kúriához fordulással újabb időt nyerhet a tárca.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.