PM: Bujkálnak a felelősök a Dagály uszoda ügyében

A Párbeszéd Magyarországért (PM) hétfő esti Dagály-fórumán Faragó Éva, a PM képviselőjelöltje szembesítette volna a felelősöket a Dagály fürdőt tönkretevő beruházás kapcsán felmerült kérdésekkel és kritikákkal. Az illetékesek azonban nem vállalták a szembesítést.

2015. szeptember 2., 17:04

Tarlós István főpolgármester távol maradt, Tóth József MSZP-s polgármester egy önkormányzati képviselőt küldött maga helyett, a BGYH Zrt. pedig válaszában azt írta: „Az MNV és a BGYH Zrt. megállapodása alapján a fürdő jövőjéről kizárólag az MNV tud tájékoztatást adni.”

A beruházó MNV előzetes ígérete ellenére sem reagált a meghívásra, továbbra is sunyít, ahelyett hogy végre elmondaná, mit terveznek a főváros egyik legnépszerűbb fürdőjével.

A PM Dagály-védő kampánya egy minél tovább nyitva tartó, minél több fát megőrző, a vb után megszépített, eredeti funkcióit visszanyerő és továbbra is elérhető árú fürdőért dolgozik.

A küzdelmet vezető Faragó Éva a helyi lakosokból és Dagály-törzsvendégekből álló közönséggel együtt vázolta a fürdő fáin és medencéin végzett pusztítást és a beruházás kritikus pontjait: a rossz helyre tervezett és ezzel a további fölösleges rombolást hozó FINA-vásárfalut és a környéket élhetetlenné tevő szűkös parkolót.

A PM korábban

petíciót indított el,melyben a Dagály fürdő látogatói és a XIII. kerület lakosai nevében követelték az illetékes döntéshozóktól, testületektől és szervezetektől, hogy a 2017-es úszó-vb beruházásával kapcsolatban:
  • állítsák le a fakivágásokat és tervezzék át a beruházást annak érdekében, hogy minél kevesebb további fát kelljen kivágni;
  • a kivágott fák helyett legalább a törvényi minimum kétszeresét ültessék el a fürdő közvetlen környékén;
  • a beruházás terveit bocsássák széles körű társadalmi egyeztetésre, kérjék ki és vegyék figyelembe a környékbeli lakosok, városépítészeti és közlekedési szakértők, pártok és más társadalmi szervezetek véleményét;
  • a beérkezett vélemények és igények alapján tervezzék át a jelenlegi tervek alapján elégtelennek tűnő közlekedési és parkolási megoldásokat;
  • tegyék lehetővé, hogy a Dagály fürdő minél tovább nyitva maradhasson az építkezés folyamán;
  • adjanak írásos garanciát arra, hogy a világbajnokság után a Dagály fürdő radikális áremelések nélkül újra elérhető lesz legalább az eddigi szolgáltatási színvonalon.

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.