Így oldaná meg a kormány a háziorvosi körzetek problémáját

Sok körzetben már most sincs orvos, így a tervek szerint fél év után a szomszédos praxishoz csatolható az adott körzetet, ha addig nem találnak orvost.

2023. augusztus 16., 18:49

Szerző:

A kormány honlapján megjelent az a háziorvosi körzetek átalakításáról szóló rendelettervezet, amely a praxiskezeléssel kapcsolatos feladatokról – szúrta ki a hvg.hu. A tervezet a betöltetlen körzetek ellátásának biztosításáról, körzetek megállapításáról, az átalakítás részletszabályairól szól.

A kis körzeteket akár össze is vonnák, a szabad kapacitásokat pedig arra használnák fel, hogy minden körzetben legyen orvos. Erről, azaz a háziorvosi rendszer átalakításáról még tavaly szavazott a parlament. Takács Péter egészségügyi államtitkár a Portfoliónak a héten adott interjúban úgy fogalmazott: „luxus, hogy 150-200 főre tartanak fent egy praxist, 871 forint/fős finanszírozás mellett a fiatalok nem fognak elmenni praktizálni.”

A most megjelent dokumentum ezeket a kereteket teremtené meg azzal, hogy az alapellátási körzet kialakítása keretében a praxiskezelő új körzetet hozhat létre. A tervezet arra az esetre is kitér, ha az alapellátási körzet tartósan (hat hónapot meghaladóan) betöltetlen, akkor – fő szabályként – a szomszédos körzetbe építik be. Az önkormányzat és a háziorvos 30 napot kap arra, hogy az új körzethatárok alapján módosítsa a szerződést.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

 

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.