Többszörösére nőtt a telekadó Pilisjászfalun

Az energiaválság, növekvő közüzemi költségek, csökkenő központi támogatások miatt jelentősen módosították a telek- és építményadóról szóló rendeletet Pilisjászfalun. 

2022. december 9., 09:29

Szerző:

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban. Főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – írja a Telex.

A polgármester lakossági fórumot hirdetett, szerinte rosszul értelmezik a rendeletet

Van, aki 17,5-szeres adónövekedést, más 700 ezer forintos telekadót számolt ki magának, sokan fel vannak háborodva. A település polgármestere a Telex kérdéseire nem válaszolt, csak annyit mondott: vannak, akik rosszul értelmezik az adórendeletet.

A község közösségi oldalán vita bontakozott ki az ügyben, amihez a döntést hozó képviselők egyike ezt fűzte hozzá, hogy nekik is nehéz érzelmi állapotot eredményezett a felismerés, de muszáj volt ekkora mértékben emelni az adót, hogy minimálisan működni tudjon a falu.

A rendeletmódosítás érdekessége, hogy az emelés a nagyobb (de előfordul, hogy használhatatlan, nehezen eladható) telkek gazdáit sújtja – véleményük szerint aránytalanul.  A rendelet szerint az építményadó 158 forintról (négyzetméter/év) 230 forintra nő. Ez egy száz négyzetméteres lakásnál/háznál 7200 forint többletköltséget jelent, ami a többségnek még elviselhető. A nem lakás célú építmények, garázsok adója a kétszeresére, az üdülőké másfélszeresére nő négyzetméteralapon – ezeket sem kritizálja lényegében senki.

Ami viszont nagy felháborodást váltott ki, az a telekadó közművesített telkek esetén majdnem kétszeres (évi, négyzetméterenkénti 180 forintról 340 forintra), nem közművesített telkeknél háromszoros (évi, négyzetméterenkénti 90 forintról 220 forintra) emelése.

Egy 1000 négyzetméteres teleknél ez 130-160 ezer forintnyi plusz befizetendő adót jelent, nagyobbnál még többet. Sőt, született egy olyan passzus is, hogy a beépített, 1100 négyzetméternél nagyobb telkekre az eddigi 0 forint helyett mostantól fizetni kell, méghozzá négyzetméterenként 90 forintot az 1100 négyzetméter feletti részre.

Borsó András polgármester a Telexnek adott válaszában leírta, hogy a falu problémás kérdéseinek megvitatására a december 13-án tartandó nyilvános közmeghallgatás lesz a megfelelő fórum. Levelében azt írta: amelyik lakosnak kérdése van, a lakossági fórumon vagy az önkormányzat emailcímén felteheti. Hozzátette: érzik, hogy vannak, akik rosszul értelmezik az adórendeletet (ebből eredhet szerinte a 17,5-szeresnek vélt növekedés is), de majd ezt is megfelelően kezelik a közmeghallgatáson.

(Kiemelt képünk: Pilisjászfalu. MTI Fotó: Máthé Zoltán)