Megrázó levélben felmondott a Pesti úti idősotthon vezetője az intézményt ért „kiábrándító, méltánytalan” helyzet miatt

2020. május 21., 16:45

Szerző:

Cikkünk frissül.

Saját kérésére, közös megegyezéssel május 31-i hatállyal távozik posztjáról Skultéti József, a Pesti Úti Idősek Otthonának vezetője, közölte a főpolgármesteri hivatal – írta a hvg.hu. 

Az intézmény vezetését Merucza Erika jelenlegi gazdasági vezető veszi át, a Fővárosi Önkormányzat az intézményvezetői posztra pályázatot ír ki.

Mint a 444 írja,

Skultéti József személyes hangvételű, megrázó levélben kérte felmentését a főpolgármestertől. 

A portál idézi is a levelet, amelyben az igazgató arról ír, hogy 2016-os kinevezése óta az intézményben végzett szakmai munkát minden alkalommal elismerően értékelték, mind a hatósági ellenőrzések, mind az ellátottak és hozzátartozók visszajelzései is erről tanúskodnak. Ez a helyzet a koronavírus járvány idején megváltozott, szerinte ugyanazok az ellenőrök, akik korábban színvonalasnak ítélték a szakmai munkát,

egyszerre olyan hiányosságokról kezdtek jelentéseket írni, amelyeket korábban nem észleltek. 

Koronavírus - Több mint 100 fertőzött és öt halott a Pesti Müller Cecília országos tisztifőorvos érkezik a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősek otthonába 2020. április 9-én.
Fotó: Szigetváry Zsolt

Kiábrándító, egyben méltánytalan helyzetet teremtettek az ott dolgozók számára, teszi hozzá a volt intézményvezető, azok a médiumok, amelyek „az ellátás részleteit nem ismerve, a jogszabályokkal nem törődve becsmérelték” az otthont.

„Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy, hogy közben a kiváltó okok ismeretlenek maradtak. Túl sok kiváló szakember hagyta el a pályát és sok-sok év szolgálat után Otthonunkat azért, mert tovább nem voltak hajlandóak újra és újra átélni a folyamatos (…) megaláztatásokat.

Túl sok nekem látni ennek a nagyszerű intézménynek (…) hatóságilag szentesített hírhedtté tételét" – írta levelében Skultéti.

A Pesti úti Idősek Otthonában április elején fedezték fel az első koronavírusos betegeket, a kormány és sajtója a fenntartó, Karácsony Gergely főpolgármester felelősségét feszegeti azóta is, Karácsony szerint viszont az alapvető problémát az okozta, hogy

a kórházakból tesztelés nélkül küldtek vissza betegeket.

Az ügyben Müller Cecília országos tisztifőorvos indított vizsgálatot, de beszállt a Fővárosi Kormányhivatal is, amely súlyos mulasztásokat tárt fel az orvosi jelenléttel kapcsolatban; ezt a főváros tételesen visszautasította.

Később kormányhivatal egy újabb vizsgálatot indított, május közepén pedig a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást indított foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt egy állampolgári bejelentés nyomán.

 

10:56

A Magyar Közlönyben megjelentek a köztársasági elnök határozatai. Novák Katalin hét magyar állampolgárságot vont vissza, minden esetben Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján.

09:46

Az előzetes adatok szerint 2023 októberében 7089 gyermek született és 10 706 ember halt meg. 2022 októberéhez képest a születések száma 5,9, a halálozásoké 6,7, a házasságkötéseké pedig 9,6 százalékkal csökkent. A természetes népességfogyás lassult – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

09:46

Aki ingatlan eladásban vagy vételben gondolkodik, pontosan jól tudja, milyen szempontok befolyásolják egy-egy lakás vagy ház értékét. Az ingatlan állapota mellett természetesen annak elhelyezkedése, vagyis az utca is befolyásolja az árat.