Pesten járt Banksy, és megörökítette a kisvasutazó Orbán Viktort

2018. június 25., 12:25

Szerző:

Megjelent egy graffiti a Dob és a Rumbach Sebestyén utca sarkán. A képen Orbán Viktor szerepel, amint – valószínűleg a felcsúti kisvasútra utalva – a Thomas a gőzmozdony című mese címszereplőjén ül – írja a 444.

A lényeg azonban, hogy a szignó szerint a képet a világhírű streetart-művész, Banksy készítette. Banksy kilétéről a világ csak találgat, olyan jól őrzi az inkognitóját. Budapesten sem bukott le (ha tényleg ő az alkotó), a közterület-felügyelet kamerái ugyanis nem vették fel, mert más irányba néznek.

Fotó: Kökényesi Gábor

Információink szerint a rendőrség megkezdte a nyomozást. Eddig annyit tudni, hogy vasárnap délután fél kettőkor még nem volt ott a rajz, a kamerák felvételein annyi látszik, hogy éjjel fél háromkor négy kapucnis alak jelent meg a sarkon egy sablonnal és nagyjából tíz perc alatt végeztek. Jól ismerhették a terepet, mert pontosan tudták, hol vannak a kamerák, mindig úgy fordultak, hogy az arcuk ne legyen látható.

A dolog azért is érdekes, mert az Orbánnal foglalkozó graffitiket, feliratokat pillanatok alatt eltüntetik a falakról, Banksy graffitije viszont igen komoly értéket képvisel, volt olyan alkotása, ami félmillió euróért kelt el.

A körülmények alapján azonban valószínűbb, hogy nem Banksy volt az alkotó, az Indexnek mindenesetre a stábja hivatalosan tagadta, hogy az ő munkája lenne. Bár még ez sem jelent semmit, a kép mindenesetre nem szerepel Banksy hivatalos Instagram-oldalán sem.

Fotó: Kökényesi Gábor

Akárkitől származik a graffiti, a szignó megtette hatását, rengetegen fényképezik a művet és szelfiznek a sarkon.

A legvalószínűbb feltételezés szerint egyébként Robert Del Naja, a Massive Attack frontembere van a Banksy név mögött. Ő graffitisként kezdte a pályafutását, másrészt a Massive Attack turnéinak állomásai és Banksy munkáinak felbukkanása között rengeteg egyezés van az elmúlt 12 évben. 

A Massive Attack szombaton lépett fel Budapesten. 

Tegnap 21:20

Csütörtökön újra országos pedagógussztrájk lesz, ami azt jelenti, hogy sok oktatási intézményben fognak egyszerre sztrájkolni vagy polgári engedetlenséget vállalni pedagógusok. A szakszervezetek által meghirdetett egységes munkabeszüntetés célja még mindig a fizetésemelés, a sztrájkjog visszaállítása és a munkaterhek csökkentése. Emellett még fontosabbá vált egy eddig is meglévő követelés: a kirúgott tanárok visszahelyezése.

Tegnap 21:10

Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) azt az ellenzéki képviselők által benyújtott indítványt, amely a pedagógussztrájkhoz kapcsolódó, még elégséges szolgáltatás mértékének utólagos normakontrolljára irányult – derül ki a testület honlapjára szerdán feltöltött közleményből és az ott nyilvánosságra hozott határozatból.

2022. december 7., 18:33

Életének 80. évében, december 6-án este elhunyt Tonhauser László, nyugállományú rendőr ezredes, a magyar bűnüldözés ikonikus alakja.