Érd tovább küzd a vármegyeszékhelyi rangért

A polgármester szerint tervei jelenleg nem megvalósíthatóak, azonban reményei szerint 5-8 éves távlatban ez megváltozhat. 

2023. november 16., 14:22

Szerző:

A település polgármestere, Csőzik László podcastben beszélt arról, hogy Érd szívesen lenne Pest vármegye megyeszékhelye, mint a mgye legnépesebb települése. A közigazgatási reformról való döntést azonban az Országgyűlésnek kell meghoznia. 

A területszervezési feladatok a Miniszterelnökséget vezető miniszter hatáskörébe tartoznak, és Érd vezetése nem tud róla, hogy azügy előkészítése folyna a kormányban. A polgármester azt mondta az indexnek, Érd tagja a Megyei Jogú Városok Szövetségének és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének is, Érd lobbiereje pedig ebben rejlik. 

 

 

Csőzik szerint a felvetésnek igazgatási szempontból lenne haszna. Középtávon lehetne kalkulálni a költözéssel és egy modern megyeháza építése is szóba jöhetne a városközpont fejlesztési koncepciójának keretében, továbbá oda kellene vinni a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot, a Budapest Környéki Törvényszéket, a Pest Vármegyei Főügyészséget,  a Pest Vármegyei Kormányhivatalt és megyei kórházat is létesíteni kellen. 

Az érdi választókat az Országgyűlésben Aradszki András KDNP-s politikus képviseli, aki szerint pusztán spekuláció Csőzik László polgármester felvetése. Bár szerinte a város korábbi fideszes polgármester 2019-es bukásával rossz irányba indult a város, 2006-2019 között számos olyan döntés született, amely segíthet Érdnek a megyeszékhellyé válásban. 

Csőzik szerint tervei jelenleg nem megvalósíthatóak, azonban reményei szerint 5-8 éves távlatban ez megváltozhat. 

(Kiemelt képünk forrása: Csőzik László Facebook-oldala)