Pegasusszal célozták meg a volt pekingi nagykövetet

Nem sokkal később bekerült Orbán tanácsadói körébe.

2022. március 22., 09:22

Szerző:

Az Orbán-kormány egyik bizalmi embere, Szilas Cecília volt pekingi nagykövet telefonszámát is a Pegasus kémszoftver célpontjául választották ki – írja a Telex oldalán a Direkt36. A lap szerint Szilast akkor célozták meg az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémszoftverrel, amikor rövid ideig épp a konfliktusokkal teli Dunaferrnél dolgozott, illetve nem sokkal azelőtt, hogy Orbán Viktor maga mellé vette Kína-ügyi miniszterelnöki főtanácsadónak.

Ebben a rendkívül bizalmi állásban 2019 és 2021 között nemcsak Orbán felkészítését segítette, hanem például személyesen is részt vett a sanghaji Fudan Egyetem vezetésével folytatott tárgyaláson. Egyébként nem ő az első kormányzati tisztviselő, aki a kémszoftver célpontjává vált, a független újságírók, kormánykritikus médiatulajdonosok és ellenzéki politikusok mellett célponttá váltak olyan emberek is, akik közel állnak a hatalomhoz.

„Nem tudok semmit mondani ezzel kapcsolatban. Az életem egy nyitott könyv” – válaszolta a Direkt36 telefonos megkeresésekor Szilas, amikor arról kérdezték, szerinte miért válhatott célponttá. Arra a felvetésre, hogy esetleg valamiféle rendkívül átható megbízhatósági vizsgálat miatt figyelhették meg a kémszoftverrel, úgy reagált: azt lehetségesnek tartja. Későbbi kérdésekre Szilas viszont már nem reagált a lap szerint.

A volt főtanácsadó 2019 nyarán vált először Pegasus-célponttá, de a kiszivárgott adatbázis alapján azt sem lehet megállapítani, hogy ha ténylegesen megfigyelték is, akkor az milyen hosszú időn keresztül tarthatott – írják. Hozzáteszik: Szilast éppen akkor célozták meg, amikor két kormányzati állás között 2019 derekán átmenetileg az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. biztonsági igazgatójaként dolgozott. Előtte 2019 március végéig a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) keleti kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára volt, majd később 2019. szeptember 1-jétől két éven keresztül már Orbánnak adott tanácsokat. A Direkt36 szerint nem világos ugyanakkor, hogy célponttá válása vajon ezekhez a tevékenységeihez kapcsolódik-e, és ha igen, melyikhez.

A lap azt írja, a Miniszterelnöki Kabinetiroda válasza szerint Szilasnak a főtanácsadói pozíciójához át kellett esnie egy nemzetbiztonsági ellenőrzésen, azt viszont nem árulták el, hogy ez mikor történt meg. Rendes nemzetbiztonsági ellenőrzésre ötévente kerül sor. Mint hozzáteszik, a nyilvánosan elérhető információk alapján 2009-ben diplomatává váló Szilas esetében tehát valamikor 2019-ben lehetett esedékes egy ilyen ellenőrzés. A Direkt36 Szilas munkájának és átvilágításainak részleteivel kapcsolatban közérdekű adatigénylést nyújtott be, amit szintén elutasítottak.

(Kiemelt képünk illusztráció: Kiemelt kép: Az izraeli NSO Group, a Pegasus kémszoftver gyártójának honlapja egy mobiltelefon kijelzőjén 2021. július 21-én. Fotó: Joel Saget / AFP)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.