Tanári fizetés – Közleményben nyugtatja a kedélyeket a belügy

A nyugállományba vonuló pedagógusok is kapnak fizetésemelést – közölte a Belügyminisztérium (BM) kedden. Mennyi lesz a tanári fizetés közel a nyugdíjhoz?

2024. február 6., 11:35

Szerző:

Mégis magasabb lesz a fizetés azoknál a pedagógusoknál, akik nyugdíj előtt állnak. A belügyminiszter álláspontja szerint méltatlan helyzetbe kerültek azok a pedagógusok, akik 2023. szeptember 15. és 2023. december 31. között nyugdíjba vonulásuk okán megkezdték felmentési idejük letöltését, így jogviszonyuk nem alakult át. Ezért az új jogviszony szerinti új illetmények megállapítása rájuk nem vonatkozott, ezen a jogcímen fizetésemelésben nem részesülhettek. 

A miniszter döntése alapján a munkáltatóknak január elsejétől egyoldalú kötelezettségvállalással biztosítaniuk kell a pedagógus I., a pedagógus II. vagy a mesterpedagógus fokozatban az adott sáv alsó értékének megfelelő összegű, de legalább 10 százalék mértékű fizetésemelést az érintett 389 pedagógusnak. 

Tudatták azt is, hogy az érintetteket a tankerületek tájékoztatták a miniszter döntéséről.

Mégis mennyi lesz a fizetés?

Mint arról korábban beszámoltunk, sok a kérdőjel a tanári fizetésemelés körül: van, aki csak 3 százalékot kapott, másnak megvan a 32 százalék. Sem az igazgatók, sem a tanárok nem tudják, hogy pontosan mi alapján számolták ki a fizetéseket a tankerületek, fenntartók. Ráadásul van olyan pedagógus, akinek a bére a 32 százalékos fizetésemeléssel együtt is éppen csak átlépte a nettó négyszázezres fizetést, mindezt sokévi munkaviszon után, közel a nyugdíjhoz. 

Arról, hogy a béremeléssel mennyit vihetnek haza már februárban a pedagógusok itt írtunk bővebben. A rendelet értelmében a pályakezdő gyakornokok bére 2024-ben 528 ezer 800 forint. Pedagógus I. kategóriában a havi illetmény alsó határa 410 ezer forintról 538 ezer forintra nő, pedagógus II. kategóriában pedig 430 ezer forintról 555 ezer forintra. Mesterpedagógus kategóriában a havi illetmény alsó határa 520 ezer forintról 630 ezer forintra nő, a kutatótanárok esetében pedig 640 ezer forintról 750 ezer forintra. A közleményben kitértek arra is, hogy a pedagógusok az alsó sávhatárnál többet is kereshetnek. Az egyes fokozatokhoz tartozó illetménysávon belül az emelés mértékét a későbbiekben növelheti például a szakmai gyakorlati idő, a végzettség, az önként vállalt többletfeladatok, a tanított tantárgyak száma és a munkakör munkaerőpiaci pozíciója. A mesterfokozat meglétével további 2 százalékos, egyes kiemelt tantárgyak tanítása (matematika, kémia, biológia, fizika, földrajz, természettudomány, digitális kultúra) esetén további 4 százalékos illetményemelés jár.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay.)

 

 

 

13:52

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt