Palkovics megkerülte Lovászt, az innovációs miniszter az MTA elnökének háta mögött, törvénytelenül intézkedett

A miniszter anélkül rendelte be az MTA valamennyi kutatóközpontjának és független intézetének igazgatóját, hogy szólt volna az intézmény vezetőjének.

2019. január 14., 14:42

Szerző:

Akadémiai forrásokból származó, megbízható értesüléseink szerint Palkovics László innovációs miniszter a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökét és elnökségét megkerülve, január 17-re berendelte magához eligazításra az Akadémia összes kutatóközpontjának és független intézetének igazgatóját. A miniszter és Lovász László MTA-elnök közötti egyre durvuló harcról a 168 Óra is beszámolt.

Lapunk forrása a hírrel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Palkovics Lászlónak ez az akciója törvénytelen, mivel az akadémiai intézethálózat vezetői az MTA elnökétől, Lovász Lászlótól kapták a kinevezésüket, munkáltatójuk pedig az MTA. Ráadásul a velük kapcsolatos munkáltatói jogokat – a törvényes rend szerint – a szervezet elnöke gyakorolja. Beszédes az is, hogy Palkovics László erről az akciójáról nem értesítette sem az MTA elnökét, sem az elnökségét.

Lovász László
Fotó: Kovalovszky Dániel

Forrásunk szerint Palkovics – idézzük – úgy viselkedik, mintha ő lenne az Akadémia elnöke. – Afféle töltött pisztolyként tartja a költségvetési pénzek visszatartásának fegyverét a kutatóintézeti igazgatók fejéhez, s ezzel presszionálja őket az általa előidézett helyzet elfogadására, továbbá az MTA decemberi közgyűlési határozatának elárulására - fogalmazott informátorunk.

Ebben a határozatban az MTA legfőbb döntéshozó testülete feltétlen támogatásáról biztosította Lovász László elnököt, és arra kérte az innovációs minisztert, hogy az akadémiai kutatóhálózat 2019. első negyedévi költségvetését maradéktalanul bocsássa az MTA rendelkezésére.

Arra már a Népszava hívta fel a figyelmet a napokban, hogy elutasító választ kapott a tárcától az MTA elnöksége arra a levélre, amelyben egyebek mellett azt kérték Palkovicstól, sürgősen intézkedjen a jogszabályoknak megfelelő kutatóhálózati finanszírozás helyreállítása, valamint a kutatások zavartalanságának biztosítása érdekében. A lap kérdéseire a tárca úgy reagált: a miniszter továbbra is ahhoz tartja magát, hogy a tárca „az átmeneti időszakban finanszírozza a kutatók bérét, míg a dologi kiadásokat az Akadémia bevételei egy részének átcsoportosításával fedezi”.

Csakhogy az MTA elnöksége jogilag teljesen megalapozatlannak tartja, hogy a dologi kiadásokat, így például a kutatómunkához szükséges eszközöket, az infrastruktúrát vagy a kutatóhálózatokban határozatlan idejű kinevezéssel dolgozó közalkalmazottak bérét is a pályázati úton szerzett bevételek átcsoportosításával finanszírozzák.