Palkovics László minisztériuma átvette a hatalmat, érthetetlen kirúgási hullám indult a minőségdíjas budapesti szakközépiskolában

A nagy presztízsű Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola távozásra kényszerített igazgatóhelyettesei nem beszélhetnek, mert titoktartási nyilatkozatot írattak alá velük. Úgy tudjuk, hogy holnap, pénteken felmondanak az igazgatónak is. Forrásaink szerint valaki kinézte magának a pozíciót.

2018. június 28., 13:17

Szerző: Bíró Veronika

Néhány héttel ezelőtt azonnali hatállyal kirúgták a Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola két igazgatóhelyettesét, most pedig az igazgatót is eltávolítják – értesült portálunk. Azt egyelőre nem tudni, hogy a kollégái között népszerűségnek örvendő igazgatónak csak a vezetői megbízatását vonják-e vissza, vagy a munkaviszonyát is megszüntetik-e. A 168 Óra információi szerint a felmondásokat egy másfél hónapos „boszorkányüldözés” előzte meg, névtelen feljelentésekkel, folyamatos ellenőrzésekkel, de eddig egyetlen konkrét indok sem hangzott el az ügyben.

Fotó: Facebook

Az iskolában három igazgatóhelyettes dolgozik, egy általános igazgatóhelyettes, egy szakmai igazgatóhelyettes és egy nevelési és felnőttoktatási igazgatóhelyettes. A három helyettesből egyelőre az általános maradhatott, a másik kettőt rúgták ki.

Az iskolában közvetlenül választják az igazgatót, a 

jelenlegi, Kovács Levente a megválasztásakor 96 százalékos támogatottsággal foglalhatta el a székét.

Névtelenséget kérő forrásunk szerint Kovács Levente megkérdőjelezhetetlen támogatottságot élvezett a tanári karon belül, a 70 fős tanári karban a kollégák között kifejezetten jó a munkakapcsolat.

Az ügy hátterében az állhat, hogy a negyedik Orbán-kormány megalakulását követően átszervezték a minisztériumi struktúrát, a korábbi fenntartó, a Nemzetgazdasági Minisztérium megszűnt, a szakképzés átkerült Palkovics László új minisztériumához, az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. Jelenleg az ITM fenntartó, a munkáltató pedig a Budapesti Szakképzési Centrum. Az iskolában ezután kezdődtek a kirúgások, amelynek okait a tantestülettel nem ismertették,

a távozásra kényszerített igazgatóhelyettesek pedig nem beszélhettek, mert titoktartási nyilatkozatot írattak alá velük. A tanári kar máig nem tudja, hogy miért kellett azonnali hatállyal elküldeni őket.

Az ellenőrzéseket ráadásul a tanév végén a szakvizsgák és érettségi időszakában indították el. Névtelen feljelentéseket követően rengeteg vizsgálat indult, adatszolgáltatási kötelezettséget vonva maga után. Az iskolai vizsgák mellett a bizonytalanság, az ellenőrzések, a 2010-ig visszamenőleges váratlan adatkérések nagy feladat elé állították a tanári kart. (A Népszava értesülései szerint a vizsgálatokat egyrészt adminisztrációs hiányosságokra és az iskola vizsgáztatási gyakorlatára hivatkozva indították el, másrészt arra, hogy állítólag rendszeresen az iskola tanműhelyében szerelik a tanárok és diákok autóit is. A lap úgy tudja, hogy a tanműhelyben valóban szereltek tanári és hallgatói autókat, de ez már korábban is így volt, és plusz lehetőséget ad a tanulóknak a gyakorlati ismereteik fejlesztésére, ha minél több autótípuson gyakorolhatnak. Ha alkatrészre is szükség volt, azt mindig az autó tulajdonosa vette meg.)

Fotó: Facebook

Értesüléseink szerint az igazgatóhelyettesek kirúgása után az iskola kapott egy új igazgatóhelyettest, ő azonban még be sem mutatkozhatott a tanároknak. Nem tudják, hogy jelenleg mit csinál, mert tevékenységet nem végez, és egyelőre az sem világos, hogy a két megüresedett helyettesi pozícióból melyiket tölti be.

– Néha elmegy a mosdóig és vissza

– mondta a forrásunk.

Úgy tudjuk, hogy az iskola igazgatójának is felmondanak holnap, de egyelőre teljes az információhiány és az értetlenség az ügyben. A nagy presztízsű iskola nemrég nyerte el a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kiváló minősítését, ezért érthetetlen, hogy miért elégedetlen a munkáltató az intézmény vezetőségével.

– Utólag mindig lehet gyűjteni okokat, ha meg kell indokolni, hogy valakit miért kellett eltávolítani, láttunk már ilyet. Feltételezhető, hogy az átrendeződések után nem mindenki kapott jó pozíciót, ezt pedig most valaki kinézte magának – véli a forrásunk.

Kérdéseinkkel megkerestük  Kovács Leventét is, azonban őt is köti a titoktartási kötelezettség, ezért nem nyilatkozott lapunknak.

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.