Palkovics államtitkára szerint a kormány gondoskodott azokról a családokról, amelyeknek hőségriadó idején elzárták a vizét

2018. augusztus 24., 15:22

Szerző:

Noha hetekkel ezelőtt újraindították a vízszolgáltatást a Hajdú-Bihar megyei Nyíradony azon részén, ahol a felhalmozódott rezsitartozások miatt – a nyár eddigi legnagyobb hőhullámának kellős közepén – elzárták a vizet, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárának mostanra sikerült választ adnia Gurmai Zita és Kunhalmi Ágnes szocialista képviselők írásbeli kérdésére, miszerint hogyan fordulhatott elő mindez a családok évében.

Mint arról beszámoltunk, hőségriadó idején 10 lakóházban, 72 lakó vezetékes vízszolgáltatását korlátozták, tehát mintegy 30 család otthonában zárták el a vizet közüzemi tartozás miatt, ráadásul jogellenesen. Erre már akkor felhívta a figyelmet Gurmai Zita, amikor tudomást szerzett az esetről. Gurmai egyúttal a helyszínen az illetékes hatóságokhoz fordult, továbbá napokon belül kiharcolta párttársával a fideszes vezetésű önkormányzatnál, hogy vessenek véget a jogsértésnek.

Mindennek ellenére a Palkovics László innovációs miniszter nevében válaszoló államtitkár, Cseresnyés Péter csupán ugyanazokat a jogszabályi előírások ismertette, amelyek alapján – mint megírtuk – Gurmai és Kunhalmi már korábban újranyittatta a családok vízszolgáltatását, majd pedig kijelentette:

„A fentiek alapján megállapítható, hogy a Kormány gondoskodik arról, hogy azon állampolgárok is hozzájussanak ivóvízhez, akik díjfizetési kötelezettségeiknek nem tettek eleget".

2024. május 1., 13:07

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.