Padlóra küldheti a vendéglátást egy új szabály a szakma képviselői szerint
A vendéglátósok szerint a helyek 10 százaléka maradhatna nyitva, ha betartanák a rendeletet.
Kijött egy irreális, a magyar vendéglátósok 90 százalékának betarthatatlan új rendelet, ami szerint a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését mostantól kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti – írja a Telex. Szakmai szervezetek egyelőre értetlenül állnak a dolog előtt, velük senki nem egyeztetett, ők is keresik a minisztériumot, hogy jelezzék, a munkaerőhiánytól már így is szinte térdre kényszerült ágazat szereplőitől lehetetlent kérnek. Választ egyelőre nem kaptak.
Korábban a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, majd pár nappal ezelőtt az egyik vendéglátós szakmai szervezet egy Facebook-posztban írt arról, hogy korábban elegendő volt, ha minden konyhai, cukrászati műszakban legalább egy szakképzett személy jelen volt, a többi munkavállaló pedig akár szakképzettség nélkül is végezhette a munkáját. Az új rendelet alapján a szervezetek értelmezése szerint ez már nem elegendő.
Az új szabály értelmében kizárólag szakképesítéssel lehetne megsütni például a krumplit, kidíszíteni a tortát, elkészíteni a fagyit vagy bepanírozni a húst. Ugyanis már nem megfelelő, ha a konyhán vagy cukrászüzemben egyetlen vezető szakács vagy cukrász rendelkezik szakképzettséggel és felügyeli a többiek munkáját, hanem minden munkavállaló számára szükséges a végzettség, aki az ételeket, italokat, cukrászati termékeket előállítja.
A kiszolgáláshoz nem kell szakképzettség, de felügyelet igen. A meleg-hideg étel és ital kiszolgálása továbbra is végezhető szakképesítés nélkül, szakképzett személy felügyeletével.
A hivatkozott rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben, sőt, szeptember 1-én már hatályba is lépett, vagyis már több mint egy hónapja érvényben van, annak ellenére, hogy eddig sem a médiában, sem a vendéglátósok körében nem igazán kapott visszhangot.
Már két évvel ezelőtt, a járvány előtt sem lett volna életszerű, de most, ebben a nagyon jelentős munkaerőhiánnyal sújtott időszakban meg pláne nem – festette le a helyzet súlyosságát a Telex által megkérdezett szereplője a piacnak. „Ez konkrétan lehetetlen”, ha ezt mindenki megpróbálná betartani, akkor a vendéglátóhelyek körülbelül 10 százaléka maradhatna nyitva. Ez nemcsak a gyorséttermek és a nagyon kicsi helyek, kifőzdék számára teljesíthetetlen, hanem a teljesen átlagos éttermek számára is – tette hozzá.
(Kiemelt képünk: Merész Márton/168)