Öt éve nyomoznak, de még nem keresték Farkas Flóriánt a roma program 1,6 milliárdja ügyében

Nem halad az ügyészség a Híd a munka világába nevű programban eltűnt pénzek nyomozásával. Nem kérik a fideszes főszereplő mentelmi jogának felfüggesztését.

2021. május 18., 08:58

Szerző:

A „Híd a munka világába” 2013. november 1-jén indult és 2015. szeptember végén zárult. A program végére kiderült, hogy a szövetkezet érdemi munkát nem végzett, és az állástalan romák nem kerültek be a munkaerőpiacra, miközben a projektre több mint 2 milliárd forintot költöttek el – írta korábban az Átlátszó.

Az elherdált EU-s pénzek miatt 2015. január végén az akkor még LMP-s Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő feljelentést tett hivatali visszaélés, sikkasztás, továbbá hűtlen kezelés gyanúja miatt az ügyészségen.

Az 1,6 milliárd forintnyi visszaélés nagy részét akkor követték el, amikor Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő volt a Híd a munka világába programot lebonyolító Országos Roma Önkormányzat elnöke – írja a hvg.hu. Az ügyészség az ügy bonyolultságával indokolta, hogy 2016 óta sem sikerült lezárni az ügyet, noha az EU csalás elleni hivatala már három éve részletes jelentést készített a foglalkoztatásra szánt támogatások elsikkasztásáról.

A lap most megtudta, hogy tapodtat sem mozdult előre a nyomozás az ügyben. A hvg által kikért információk szerint „a nyomozó hatóság öt személyt hallgat ki gyanúsítottként”. Ez szinte betűre pontosan megegyezik a tavaly Hadházy Ákosnak kiküldött válaszlevelükkel, ami azt jelenti, hogy nem mozdult előre a nyomozás.

Az öt kihallgatott gyanúsított között pedig egyelőre biztosan nincs ott a program ötletgazdája és levezénylője, Farkas Flórián. A visszaélések idején az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ) vezető fideszes országgyűlési képviselőt ugyanis mentelmi jog védi, kihallgatásához a legfőbb ügyésznek ki kellett volna őt kérnie a parlamenttől – ahogy történt anno a többi, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsított szintén fideszes képviselő, Mengyi Roland, Simonka György és Boldog István esetében. A miniszterelnök korábbi romaügyi tanácsadójával kapcsolatban azonban nem kezdeményezett eddig ilyet Polt Péter – írja lap.

A költségvetési csalás gyanúját felvető ügyben 2016 elején indított nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatóságának Központi Nyomozó Főosztálya, majd nem sokkal később az az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF is. A szervezet 2016 júniusában be is idézte az Orbán Viktor támogatását azóta is változatlanul élvező politikust, de Farkas el sem ment el az első érintetti meghallgatására. A másodikra végül Lázár János akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter nyomására mégis, de sokáig semmilyen hír nem érkezett, hogy mit tárt fel a csalás elleni hivatal vizsgálata.

(Kiemelt kép: MTI | Bodnár Boglárka)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.