Orwelli korlátozások között dolgoznak az orosz újságírók

A nemzetközi sajtószövetség elnöke vázolta fel nekünk az ukrajnai és az oroszországi médiahelyzetet. 

2022. március 21., 14:45

Szerző:

Az Ukrajnában zajló harcok egyre több emberéletet követelnek, az ország keleti felében már senki nincs biztonságban. Bár rengetegen elmenekültek az elmúlt hetekben, tömegek maradtak a háborúval sújtott területeken, sokan elegendő élelem és víz nélkül. A helyieken kívül nemzetközi érdekeltségű újságírók és sajtómunkások is tartózkodnak Ukrajnában, akik életveszélyes körülmények között tudósítanak a mindennapi eseményekről. Mindeközben Oroszországban a független média teljes blokkolása zajlik, a kormány nem tűr el semmilyen objektív híradást, amelyben háborúnak, vagy katonai agressziónak nevezik Ukrajna megszállását.

 Az International Press Institute (IPI) egy olyan nemzetközi szervezet, amely elkötelezetten védi a független újságírást több mint 120 országban. Az aktuális ukrajnai és orosz sajtóhelyzettel kapcsolatban megkerestük az intézmény elnökhelyettesét, Scott Griffen-t. Első sorban arra voltunk kíváncsiak, miként tudja segíteni a szervezet az Ukrajnában ragadt, illetve szándékosan ott maradó külföldi újságírókat, valamint részt vesznek-e a sajtómunkások evakuálásában. Scott Griffen elmondása alapján az intézmény háborúval kapcsolatos tevékenysége három pilléren nyugszik: a vészhelyzeti támogatáson, a tagsági hálózat által tett erőfeszítések összehangolásán és a sajtószabadság helyzetének folyamatos monitorozásán. A szervezet által létrehozott Ukrajnai Szolidaritási Alapon keresztül pénzadományokat gyűjtenek, amelyek segítségével közvetlenül támogathatják a helyszínről tudósító ukrán és külföldi újságírókat. Ez leginkább olyan felszerelések formájában hasznosítható, mint a golyóálló mellények, de nagy mértékben hozzájárul a sajtómunkások áthelyezéséhez – főleg az ország nyugati felébe, ahol a körülményekhez képest nyugodtabban végezhetik munkájukat. A fennmaradó összegből a szervezet a független sajtóorgánumokat támogatja. Mint kiderült,

eddig mintegy 75 ezer eurót sikerült biztosítaniuk a nemzeti, regionális és helyi média támogatására Ukrajnában.

„Amennyiben a konfliktus Nyugat-Ukrajnára is kiterjed, abban az esetben partnereink segítségével mindent meg fogunk tenni, hogy az ukrán újságírók normális körülmények között folytathassák a munkát” – jelentette ki az elnökhelyettes. Hozzátette, a szervezet múlt héten indította el az ukrajnai háborúval összefüggésben működő sajtószabadság-megfigyelő rendszerét, amelynek segítségével az újságírók és a sajtószabadság ellen elkövetett támadások mindegyikét dokumentálják nemcsak Ukrajnában, hanem Oroszországban is. Mint kiderült, az IPI sem rendelkezik pontos adattal arra vonatkozóan, hogy hány külföldi sajtómunkás maradt Ukrajnában, és közülük hányan próbálnak hazajutni, de az biztosan kijelenthető, hogy a helyzet egyre veszélyesebb mind a külföldi, mind a helyi újságírókra nézve.Péntekig Ukrajnában már négy riporter hunyt el a harcokban.

„Az újságírók elleni szándékos támadás háborús helyzetben a nemzetközi humanitárius jog értelmében háborús bűnnek minősül, és minden erőnkkel szorgalmazni fogjuk az elkövetők őrizetbe vételét”

– szögezte le az elnökhelyettes.

„A szovjet idők óta most zajlik a legmagasabb szintű cenzúra és elnyomás Oroszországban” – magyarázta Scott Griffen azon kérdésünkre, tudomásuk szerint hogyan áll most a helyzet Oroszországban, ahonnan több tucat újságíró volt kénytelen eljönni, a legjelentősebb független médiumok pedig végleg lehúzták a rolót. Megjegyezte:

„A megmaradt sajtóorgánumok orwelli korlátozásokkal szembesülnek az új törvény értelmében, amely megtiltja a médiának, hogy a kormány által álhíreknek titulált beszámolókat tegyen közzé az orosz hadviselésről.”

Az intézmény vezetője felhívta rá a figyelmet, hogy az orosz médiában jelenleg a „háború” és az „invázió” kifejezések be vannak tiltva. Az IPI múlt hét végéig negyvenhat újságíró letartóztatását jegyezte fel Oroszországban, akik a háború ellen tüntettek nyilvánosan, illetve nyolcvanöt esetben az orosz állam által alkalmazott cenzúrát, például bizonyos webhelyek blokkolását. Az új jogi korlátozások sajnos a külföldi újságírókra is vonatkozhatnak, így sokan felszámolták a szerkesztőségüket Oroszországban. Mint Scott Griffen megjegyezte, ez nagy veszteséget jelent az orosz közbeszéd számára, ugyanis

az emberek egyre kevesebb olyan hírforrásból tájékozódhatnak, amely nem a Kreml propagandáját visszhangozza.

Az IPI egyébként többször kinyilvánította, hogy határozottan tiltakoznak az orosz cenzúra és a független médiát ért támadások ellen, mert álláspontjuk szerint ez sérti az információhoz való jogot.

A szervezet nemcsak az Ukrajnában rekedt sajtómunkásokat igyekszik támogatni, de az Oroszországban a cenzúrával és a retorziókkal küzdő, objektív tájékoztatást adó médiumokat is. „Felszólítottuk az Európai Unió tagállamait, hogy a vízummentességet és a menedékhelyek biztosítását terjesszék ki a menekülni kényszerülő orosz újságírókra is, és finanszírozzák az orosz szerkesztőségek biztonságos költöztetését” – sorolta Griffen az IPI által kezdeményezett lépéseket. Hangsúlyozta, az ukrán média támogatása mellett az erőforrásokat egyre inkább a menekülő orosz újságírókra kell fordítani. A szervezeti hálózat mozgósításával menedéket tudnak nyújtani, de mint mondta, adományokat is szívesen fogadnak.

(Kiemelt kép: Illusztráció)