Elítélték az Origo újságíróját rágalmazás miatt

2020. július 8., 14:37

Szerző:

Kovács Andrást, az Origo újságíróját rágalmazás vétsége miatt elítélte a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság. Az első fokon meghozott döntés egy 2017 augusztusi cikk miatt született, Kovács ellen Czeglédy Csaba ügyvéd indított büntető pert, és az ítéletről is ő számolt be Facebook-oldalán.

Czeglédy azt kifogásolta, hogy az Origo cikke több gazdasági bűncselekmény elkövetésével vádolta meg. A cikk állítása szerint a Humán Operator Zrt. a munkaerő-kölcsönzés piacán úgy próbált piaci előnyt szerezni, hogy az iskolaszövetkezeti tagok helyett valójában azok szüleit foglalkoztatta. A valóságban azonban ilyen ügyekben nem indult eljárás a vállalkozással szemben, az akkoriban előzetes letartóztatásban lévő Czeglédyt pedig nem keresték meg a cikk megjelenése előtt, hogy nyilatkozzon.

Az ügyben helyreigazítási per is lezajlott (a cikk több állítását helyre is kellett igazítania az Origónak), de Czeglédy beszámolója szerint Kovács András a büntetőperben mondta el először, hogy a valótlan információkat Kósa Lajos ügyvédbarátjától, Fiák Istvántól kapta. Kovács szerint a cikk megírásakor nem volt oka kételkedni Fiák szavában, akinek egyébként érdekeltsége volt a Humán Operator Zrt. konkurenciájában.

A Czeglédy Csaba vezette Humán Operátor Zrt. ügyében hosszú, politikai felhangoktól sem mentes vizsgálat után februárban emeltek vádat 21 ember ellen. A diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó céget az ügyészség azzal vádolta, hogy a 2011-től csökkenteni igyekezett az áfafizetési kötelezettségét, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetését. A Szegedi Törvényszék novemberben jogerősen három év, illetve két év hat hónap börtönre ítélt három olyan vádlottat, aki beismerte bűnösségét és a büntetésről az ügyészséggel egyezséget kötött.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.