Orbán Viktor szerint neki igenis a 17 milliárd forintos magánrepülőgépen van a helye

2018. október 1., 17:46

Szerző:

Orbán Viktor Harangozó Tamás azonnali kérdésére is válaszolt az Országgyűlés hétfői ülésén. A miniszterelnököt a MSZP-s lépviselő arra emlékeztette, hogy a magánrepülőgépes útja nem intézhető el annyival, hogy harminc éve így jár meccsekre, hiszen a hatályos törvényi szabályozások szerint – két jogszabály alapján is – fel kellene tüntetnie vagyon- és adóbevallásában azt, ha nagy értékű ajándékot fogad el.

Márpedig Orbán és emberei állítása szerint a kormányfőt Garancsi István utaztatja focicsapata meccseire, méghozzá az oligarcha költségén. Erre emlékeztetve Harangozó azt kérdezte a miniszterelnöktől:

  • Be kell-e tartania a törvényeket mindenkinek, még Magyarország miniszterelnökének is? 
  • Idén hányszor utazik még más jóvoltából magánrepülőgépen?

Ezek közül Orbán azonban csak arra válaszolt, hogy szerinte mindenkinek be kell tartani a törvényeket, majd gyorsan hozzátette,

„sőt, én be is tartom őket".

Ezután azonban kioktatóan csak megismételte, hogy 30 éve eddig mindig részt vett és ezután is részt vesz minden magyar érintettségű sporteseményen, amelyet az ideje – a munkája és családja – megenged. Ezen a héten is elmegy, és meg akarja nézni a Magyarország görög válogatott elleni október 12-i meccsét is.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Viszontválaszában Harangozó arra hívta fel a figyelmet, hogy egy ilyen utazás költségét a miniszterelnöknek a vagyonnyilatkozatában fel kellene tüntetnie. A leginkább azért, mert a törvény szerint nagy értékű ajándék után illetéket kell fizetni, 

egy ilyen magánrepülőgép pedig egy útra, a bolgár fővárosbam Szófiába 15 ezer euróért bérelhető ki.

Erre reagálva azonban Orbán zavarában már csak kaján vigyorral firtatta Harangozó hazafias elkötelezettségét, s azt javasolta neki, hogy mondogassa magában, hogy „Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!", hátha megérti, miért megy 30 éve minden alkalommal, amikor csak lehetősége van erre. A kormányfő az utazása módját firtató kérdésre érdemben továbbra sem válaszolva még annyit mondott:

„Szerintem ott a helyem".

Orbánról egy hete az Átlátszó írta meg, hogy egy Bombardier Global 6000 típusú luxus magánrepülőgépen utazott el Várnába a MOL Vidi Ludgorec elleni meccsére. Később Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnök Népszavának adott válaszából derült ki, hogy az útját a magyar futballklub tulajdonosa, a cégeivel közpénzmilliárdokat nyerő Garancsi fizette.