Orbán Viktor: Az ellenzéket komolyan kell venni, Magyarországon harc van

2019. november 8., 09:31

Szerző:

Először is köszönetet szeretnék mondani a budapestieknek, hogy elfogadták, de legalább tudomásul vették – kezdte szokásos pénteki rádióinterjúját ma reggel Orbán Viktor, a tegnapi Erdogan-látogatásra és Putyin közelmúltbeli vizitjére utalva, majd hozzátette,

ha tüntetés is van, az még nagyobb felfordulással jár.

Ezután újra elmondta, hogy hazánk egyensúlyra törekszik Berlinnel (azaz a Nyugattal), Moszkvával (a Kelettel) és Isztambullal (tehát a Déllel).

Az ellenzéki pártok tiltakoztak Putyin és Erdogan látogatása ellen, az EU is furcsállva néz – emlékeztette a miniszterelnököt a műsorvezető, mire Orbán közölte: 

Az ellenzék magatartását nem dolgom minősíteni, habár a kísértés nagy. De kétségkívül nem értik a dolgot.

Orbán szerint az ellenzék azért akarja elmozdítani Erdogant, mert bevándorláspárti erők ezek a csoportok, az ellenzék pedig bevándorlókat akar (Soros-terv). A kurd kérdésről azt mondta, a magyarok segítik a kurdokat, például Irakban.

Ott támogatjuk őket, ahol kell, de megértem, hogy ellenzékből ezt nehéz átlátni

– jegyezte meg. 

Szóba került az is, hogy Magyarország folyamatosan vétózza az ukránok tagfelvételi kérelmét a NATO-ba. Orbán azt mondta, amíg kárpátaljai érdekek sérülnek Ukrajnában, ez így is fog maradni.

Orbán hosszú idő után először nevezte nevén a Momentumot, miután Fekete-Győr András a román elnökválasztáson nem a magyar jelöltet támogatja, hanem Dan Barnát, az USR elnökét és államfőjelöltjét.

 

A miniszterelnök szerint ez SZDSZ-es tempó, nem nemzeti, hanem nemzetközi alapokon álló külpolitikai felfogás.

Később Karácsony Gergely is szóba került, főpolgármesterként ott volt a heti kormányülésen. „Érdekes helyzetben vagyunk, a kormánypártok jelentős veszteségeket szenvedtek” a választáson szerinte.

Az ellenzéket komolyan kell venni. Komoly küzdelem és harc van Magyarországon.

De az ellenzéket ez nem zavarja, hogy diktatúrásdit játszanak [a budapesti közgyűlésben]

– mondta. Orbán szerint azonban Karácsony méltó módon viselkedett.

Budapest olyan Magyarországnak, mint az izraelieknek Jeruzsálem, a nemzet központja. Ehhez azonban fejlődni kell, ebben vita van, mert „visszajött a régi baloldali kormány összes embere, ahogy jól látom.”

Orbán megerősítette, hogy tudomásul veszi az új budapesti vezetés döntését.

Sok fájdalmas dolgot kellett lehúznom, nem volt kellemes ez a délelőtt, álmokat kell feladni

– magyarázta, például a a Liget-projektre utalva. 

Sok mindent meg lehet és kell is valósítani vidéken – utalt arra, hogy Debrecen már bejelentkezett a Magyar Innováció Házára – de mégiscsak Budapest a nemzet fővárosa. Az atlétikai stadionról azt mondta Orbán, várnak Karácsonyra és a közgyűlés döntésére. Izgalmas hetek előtt állunk” – biztosított.

A szuperkórházra a XI. kerület mondott nemet, Orbán úgy látja, stadionstopból kórházstop lett.

Ennek kapcsán megjegyezzük, a XI. kerületi vezetés a kórház tervezett helyére mondott nemet, nem pusztán az építésre.

 

via hvg.hu