Orbán Viktor előtt nevezte miniszterelnöknek Márki-Zay Pétert Nagy Katalin

Ismét kínos pillanatokat okozott a műsorvezető a Kossuth Rádióban.

2022. január 28., 08:54

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök az április 3-i választások előtt kifejezetten nagy hangsúlyt fektet arra, hogy szokásos rádióinterjúját minden pénteken megtartsa. A kormányfő ezúttal az ellenzék támadásairól, Szudán támogatásáról, az élelmiszerárstop intézményéről, a rezsicsökkentésről, a családtámogatási intézkedésekről és a Putyinnal tervezett találkozójáról is beszélt a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának péntek reggeli adásában.

Jövő héten indul az élelmiszerárstop

Orbán Viktor hosszasan beszélt arról, miért tartja irrelevánsnak a baloldal támadásait az élelmiszerárstop kérdésében. Szerinte az inflációt két oldalról lehet vizsgálni: egy makrogazdasági, illetve egy életszagú megközelítés létezik. Mint mondta, normális esetben a kormánynak nem kell beavatkoznia az árak alakulásába, de adódhatnak rendkívüli helyzetek, amikor a kormány nem számíthat a gazdasági szereplők megoldására. Úgy látja, amikor a pénzromlás üteme magas az egész világgazdaságban, akkor a kormány nem nézheti ölbe tett kézzel, hanem közbe kell lépnie és meg kell védenie az embereket. Hozzátette, az ellenzék hiába „okoskodik” arról, az élelmiszerárstop jó lépésnek számít-e, amíg minden embernek ki kell fizetni a piac által diktált árakat a boltban.

„Aki szerint ez rossz lépés, az nem érti az életet”

– szögezte le. Ezen a ponton a műsorvezető, Nagy Katalin kínos elszólást intézett Orbán Viktorhoz. Arról faggatta a kormányfőt, mit szól az ellenzék azon kritikájához, miszerint az infláció a kormány gazdaságpolitikájának a következménye. Ebben a mondatban Márki-Zay Péterre az ellenzék miniszterelnökeként hivatkozott. Nagy Katalin azonnal helyesbített, Orbán Viktor pedig figyelmen kívül hagyta az esetet. A kérdésre reagálva viszont elmondta, az ellenzék nem háríthat minden felelősséget az ő nyakába, mert ez komoly beszélgetésre nem ad lehetőséget. Szerinte az infláció legfőbb oka az energiaárak növekedése, amely főként politikai döntések miatt alakult ki.

„Brüsszel az energiaárakra vonatkozó politikája megbukott. A klímavédelmet nem magas energiaárakkal kell kikényszeríteni” – jelentette ki. Megemlítette a szociális szempontokat, amelyeket figyelembe véve elfogadhatatlannak tartja, hogy Brüsszel tovább akarja növelni az árakat. Orbán Viktor ettől védené meg a magyar családokat, és szerinte „normális ember nem támadja ezt a döntést”, utalt ismét az ellenzékre.

Rekordot döntött az oltási akció

Múlt héten az oltási napokon csaknem 140 ezer magyar vette fel a koronavírus elleni vakcinát, adta hírül Nagy Katalin, majd azt kérdezte a miniszterelnöktől, mit szól az ellenzék járványkezelésre vonatkozó kritikáihoz. Orbán Viktor kifejtette, hogy bár mindig mindent lehet jobban csinálni, ez adja a létjogosultságát a mindenkori ellenzéknek, de „ha túl messzire megy a támadásban, a durvaságban, a közönségességben, akkor félre érti a helyzetét”. Mint mondta, a párt a részérdekekről szól, de a politikusok munkája az egészet szolgálja. Nyomatékosította, ezért sem látná szívesen, ha az ellenzék kerülne hatalomra, mert szerinte Márki-Zay Péterék „a népesség ellen tesznek”.

„A baloldalon sok heves ember van, és beszélnek zöldségeket”

– fogalmazott. Hozzáfűzte, az operatív törzsben komoly munka folyik, jószándékú emberekkel, Müller Cecília heroikus személyes odaadásával. Úgy véli, a vírus elleni védekezés kérdését ki kéne vonni a választási vitákból.

Szudán és a vakcinaadomány

Magyarország 200 ezer koronavírus elleni vakcinát adományoz Szudánnak, amelyről Orbán Viktor elmagyarázta: bár a kiinduló pont a magyar emberek biztonsága, de mivel élet-halál kérdésről van szó, ezért tartaléknak is mindig lennie kell. Mivel a magyar raktárakban ráhagyással halmozódnak a vakcinák, azaz bizonyos adagok szavatossága hamarosan lejára, a kormányfő szerint „jobb, ha odaadjuk valakinek a világ nehezebb sorsú vidékein”. Ezzel kapcsolatban a külügyminiszter folyamatos feladata, hogy az operatív törzzsel egyeztetve a lejárathoz közeledő oltásokat a fejlődő országokban bocsássa rendelkezésre.

A kormány vakcinabeszerzése

Orbán Viktor arra is reflektált, miért tartja magát továbbra is a keleti vakcinabeszerzéshez. Szerinte a vakcinagyárak első sorban profitért dolgoznak, és nagyon fontos az életünknek az általuk gyártott termék, de nem szolgáltathatjuk ki magunkat nekik. Mint mondta, „a vakcinabeszerzés nagy hibája lenne, ha csak egy lábon állnánk, és kiszolgáltatnánk magunkat a Nyugat-Európa által összeszervezett vakcinagyárak csoportjának. Leszögezte, nem szabad lemondani arról, hogy azokkal az országokkal, amelyek képesek jó minőségű vakcinákat előállítani, kapcsolatban maradjunk. „Ne legyünk gyerekek, hiszen voltunk már. Viselkedjünk komolyan” – üzent ismét az ellenzéknek.

Kampányígéret-e a családtámogatás?

Nagy Katalin felvetette, hogy az ellenzék és a sajtó szerint a különböző családtámogatási intézkedések csak kampányígéretek, ugyanis a legtöbb érvényét veszti az év közepén. Orbán Viktor erre azt felelte, hogy az elmúlt tizenkét évben Magyarországon sok minden épült fel, többek között egy stabil politikai rendszer is, amely a számokat nézve működik, a magyar gazdaság szereplői egyre erősebbek. Felsorolta, hogy a kormány kiépített egy új adó- és bérrendszert, de hozzátette, tudja, a bér mindig lehetne jobb. „Olyan számot, amihez még egyet nem lehet hozzáadni, még nem láttam” – jegyezte meg kedélyesen. Újfent azzal érvelt, hogy a tizenkét évvel ezelőtti állapotokkal összevetve ma a minimálbér Magyarországon magasabb, mint a baloldal idején az átlagbér. A családtámogatási rendszerrel kapcsolatban elmagyarázta, ez egymáshoz kapcsolódó elemekből áll, amelynél a kormány a következő négy évben még több elemet illesztene be.

„Mi nem akarunk bevándorlóország lenni, mint Németország. Inkább levágom a kezem, mint hogy egy ilyen mondatot leírjak a magyar kormányprogramba”

– jelentette ki utalva arra, hogy nem menekültekkel szeretné pótolni a magyar gyerekeket. Ezt úgy szeretné elérni, hogy a családok ne érezzék úgy, teher van a vállukon. Leszögezte, minden eleme fenn fog maradni a családtámogatási rendszernek. Hozzátette, a cél az, hogy a Magyarországon gyermeket vállalók anyagi körülményei ne nehezebbé váljanak, hanem javuljanak. Beszélt még arról, hogy 2021-ben a magyar gazdaság miként teljesített a vírus ellenére: állítása szerint több mint hat százalékos növekedést tudhatunk magunk mögött. Szerinte az inflációval ellentétben ez mindenképpen a kormány gazdaságpolitikájának köszönhető.

Találkozó Putyinnal

Orbán Viktor röviden reagált arra, az orosz elnök odarendelte-e magához, emiatt látogatja-e meg jövő héten. Hangsúlyozta, a magyar vezetőket és a kormányt sehova lehet odarendelni, mert mint mondta: „Magyarország szuverén, a kormánya is szuverén, a vezetői is szuverének.” Szerinte a pandémia idején kívül mindig is volt magyar-orosz csúcstalálkozó, amelyen most első sorban a kiegyensúlyozott gazdasági kapcsolat lesz a legfontosabb téma. A miniszterelnök kiemelte, szeretné elérni, hogy növekedjen a Magyarországra szállított gáz mennyisége ,de ezen kívül az európai biztonsági helyzet is szóba kerül majd. Biztosított mindenki arról, hogy Magyarország a békében érdekelt, így erről fog tárgyalni Putyinnal, illetve arról is, hogy NATO- és EU-tagként tárgyalt és egyeztetett a kormány a nyugati szövetségesekkel is.

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. január 28-án. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)

Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék december első hétvégéjén: pénteken kiadós mennyiség esőre, szombaton pedig esőre, havas esőre, havazásra kell készülni erős, néhol viharos széllel, majd vasárnap kisüt a nap – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.