Orbán Viktor: mindenki győzzön meg még egy embert, hogy vegye fel az oltást!

Lesz nyugdíjprémium is.

2021. augusztus 22., 09:05

Szerző:

Az augusztus 20-a felhőtlen ünneplés volt, de jó, ha mindenki tudja, hogy a negyedik hullám kopogtat az ajtón, nem kerül el minket – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában, hozzátéve: azt javasolja, mindenki készüljön, ahogy a kormány is tette egész nyáron. A miniszterelnök ezek után felsorolta, mit tett a kormány: megszervezték az iskolások oltását, a harmadik oltást, és arra biztatott mindenkit, hogy vegye fel azokat. „Nyolcmillió vakcina van raktáron, és egy héten belül mindenkit be tudunk oltani” – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök figyelmeztetett arra, hogy azokat találja meg a vírus, akik oltatlanok, és nem fogják megúszni, védelmet csak az oltás ad. Mint mondta, el kell kerülni a szigorítást, a maszkviselés és a karantén csekély védelmet ad. Szeptembertől újabb kampányt indít a kormány, és azt mondta mindenki győzzön meg még egy embert arra, hogy oltakozzon.

A gazdasági növekedés nem magától van, a gazdaságot növeszteni kell, és ehhez az kell, hogy minél több ember dolgozzon – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint többen dolgoznak, mint a vírus előtt. „A kilencvenes évek óta soha nem dolgozott annyi ember, mint most. 2010-ben 12 százalék fölött volt a munkanélküliség, most már az a kérdés, lesz-e elég munkáskéz.” Az érdekvédelem is fontos, de a munkavédelem a leghatékonyabb eszköz a munkanélküliség ellen – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor az 5,5 százalékos növekedésben bízik, véleménye szerint ez adja meg az alapját annak, hogy a családok adóvisszatérítést kapjanak, a nyugdíjasok megkapják a 13. nyugdíj következő részét, és a 25 év alattiak adómentességét is ez biztosítja. Mint mondta, minél nagyobb lesz a növekedés, annál nagyobb lesz a nyugdíjprémium is. „Száguld a gazdasági növekedés, és ennek mértékétől függ minden” – tette hozzá. A nyugdíjprémium lehet 50-56 ezer forint is, de ha hét százalékos lesz a növekedés, akkor ennél több is lehet.

A turizmussal kapcsolatban azt mondta: a vidék beindult, „Budapest kehes, köhög” még, de csak azért, mert a budapesti turizmus többnyire a külföldiekre épített, ezért arra biztatta a vendéglátásban dolgozó vállalkozókat, kínáljanak programokat a vidékieknek, és ne emeljenek túlzottan az áraikon, hogy az emberek meg tudják fizetni, ha Budapestet akarják megismerni.

Az afganisztáni helyzetről azt mondta: vannak még kint katonák, és folynak a kimenekítések, de erről akkor tud majd részletesen beszélni, ha túl vagyunk rajta. „Azokat az afgánokat, kik életveszélyben vannak, mert együttműködtek velünk, kihozzuk” – fogalmazott a miniszterelnök hozzátéve, hogy Magyarország nem akarja, hogy menekültek befogadását erőltessék rá az országra. Véleménye szerint, az a tisztességes, hogy aki segített nekünk, és az új afgán kormány megtorlással fenyegeti, akkor kimentjük őket, de csak őket akarjuk elhozni. Azt mondta, „a NATO kölcsönös védelmi garanciája egy érték” – mondta Orbán Viktor.

A kivonulással kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy amikor az amerikaiak bejelentették, akkor az amerikaiak úgy számolták 14-22 hónap lesz, amíg fenn tudják tartani a rendet, de az nem tartott három napnál tovább, most káosz van Afganisztánban. Keményen bírálta ugyanakkor az új amerikai vezetést a kivonulás kapcsán, mint mondta: „az észt nem az ország mérete határozza meg”. Orbán Viktor szerint mind Brüsszel, mind az Egyesült Államok, mind Németország igyekszik ráerőltetni Magyarországra azt, hogy fogadjon be menekülteket válogatás nélkül, és azt mondják, a menekülés emberi jog. „A migráció nem emberi jog!” – mondta Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök arra számít, hogy tömegével fognak elindulni a menekültek, és azt mondta, a törököket érdemes figyelni, a menekültáradat megállításában a kulcs a török kormánnyal való jó együttműködés. „Tartsuk ott őket, ne a bajt hozzuk ide” – mondta Orbán Viktor. Véleménye szerint, ha a németek és az osztrákok olyan megállapodást kötnek, hogy beengedik a menekülteket, azt csak Magyarországon keresztül tehetik, és akkor mi átengedjük őket, segítünk nekik.

A miniszterelnök beszélt az ünnepről is. Mint mondta, volt ez már többféle ünnep is, az Alkotmány, az Új Kenyér, és az Államalapítás ünnepe, most már nagyjából a helyén van augusztus 20. Véleménye szerint a tűzijáték egy vurstlis műfaj, a bazári látványból sikerült művészi előadást faragni – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

(Budapest, 2021. augusztus 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában, a Kossuth Rádió stúdiójában Budapesten 2021. augusztus 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)