Orbán Viktor: egy világjárvány előestéjén vagyunk, nagy a valószínűsége, hogy a koronavírus megjelenik Magyarországon

2020. február 28., 10:52

Szerző:

A koronavírus témájában is nyilatkozott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott pénteki interjújában. Szerinte nagy a valószínűsége annak, hogy a vírus megjelenik Magyarországon is.

"Mi erre készülünk, akkor is, ha most még nem tudunk ilyen megbetegedésről. Fel kell készülni a védekezésre" - hívta fel a figyelmet, úgy fogalmazva: lehetetlen Magyarországot légmentesen lehatárolni.

Hangsúlyozta ugyanakkor: a vírus azonosításához szükséges eszközök rendelkezésre állnak, Magyarországnak nemzetközileg elismert járványügyi szakemberei vannak, 24 órás ügyeleti rendszert működtetnek, a határátkelőhelyeken szűrőmechanizmusokat indítottak meg, a repülőteret pedig különösen is figyelik.

Azt kérte az emberektől, működjenek együtt, és ne utazzanak fertőzött területekre, mert "egy világméretű járvány kibontakozásának az előestéjén vagyunk".

Kitért arra is: noha igaz lehet, hogy influenzában többen halnak meg ennyi idő alatt, mint koronavírus-megbetegedésben, de "az influenzát ismerjük (...), az ellen tudunk védekezni". Ezért az emberek "pánikreakciója nem teljesen indokolatlan, hiszen egy ismeretlen bajjal állunk szemben" - mondta, de kiemelte: bármilyen fontos információ merül fel, azt azonnal megosztják az emberekkel.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.