Orbán Viktor aláírta Magyarország kilépését a Nemzetközi Beruházási Bankból

Orbán Viktor aláírta a Magyarország Nemzetközi Beruházási Bankból való kilépéséről szóló határozatot. Boros Imre szerint az oroszok is ki fognak lépni, és megszűnik majd az intézet.

2023. április 14., 08:51

Szerző:

A Magyar Közlönyben jelent meg az Orbán Viktor által aláírt, szűkszavú határozat, miszerint a kormány egyetért azzal, hogy Magyarország lemond a Nemzetközi Beruházási Bankban (IIB) fennálló tagságáról – írja a 24.hu. Egyúttal a kormány visszavonta azt a tavaly nyári határozatát is, miszerint a bank kormányzótanácsában Magyarországot képviselő kormányzóvá a nemzetközi a nemzetközi pénzügyi kapcsolatokért felelős minisztert jelölte ki és felhatalmazta helyettes kormányzó kinevezésére és visszahívására.

David Pressman amerikai nagykövet szerdán jelentette be, hogy az Amerikai Egyesült Államok szankció alá vonta az IIB három felsővezetőjét, illetve a budapesti központú bankot is. Szijjártó Péter az RTL Híradónak korábban azt mondta, hogy míg nem vetnek ki szankciókat a bankra, Magyarország a tagja marad. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium előzőleg kiemelte a IIB Kelet-Közép-Európában játszott fontos szerepét, ám ez a szerep a mostani amerikai szankciók hatására értelmét vesztette.

Boros Imre közgazdász, az első Orbán-kormány minisztere és még az IIB igazgatósági tagjaként az RTL Híradónak azt nyilatkozta, hogy a szankciók gyakorlatilag megsemmisítették a pénzintézetet. Az oroszok is ki fognak lépni, majd megszűnik, ezek után jön az eszközök és a követelések rendezés. Eddig Magyarország volt az utolsó EU-tagország a bank tulajdonosai közt.

(Kiemelt képünk: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) belügyi kormánykabinet-ülést tart a Karmelita kolostrban 2023. március 25-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

11:27

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

09:08

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.