Orbán Viktor a ukrán pénzügyi segélyről: Ez fake news

Orbán Viktor és Varga Mihály is cáfolta a sajtóértesüléseket: nem szavaztuk le az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segélyt, ugyanis az napirendre se került.

2022. december 6., 21:00

Szerző:

Orbán Viktor a Twitteren cáfolta azt a lapértesülést, miszerint Magyarország megvétózta az Ukrajnának szánt pénzügyi segélyt. Nem sokkal később Varga Mihály pénzügyminiszter is így tett.

Korábban több magyar sajtótermék is megírta, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter az uniós pénzügyminiszterek tanácsán (Ecofin) megvétózta az Ukrajnának szánt segélyről szóló megállapodást.

Fake news

A miniszterelnök a Twitteren cáfolta a hírt. Mint írta: „Magyarország kétoldalú alapon kész pénzügyi segítséget nyújtani Ukrajnának” – írta, hozzátette: nincs szó a pénzügyi támogatás megvonásáról.

 

Varga Mihály pedig egy Facebook-posztban reagált. Mint írta: hamis a hír, mert valójában ezt a kérdést levették az Ecofin napirendjéről, ezért nem is szavazhattak róla.

„Amiről döntöttünk, az a költségvetési rendelet módosítása volt, ahol a javaslat arról szólt: milyen formában vegyen fel az EU hitelt?”

– írta Varga Mihály. 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 16-án. Balra Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.)