Orbán Viktor: a Gyurcsány-korszakkal ellentétben a mostani kormány nem vett el egyetlen fillért sem a nyugdíjasoktól

A Gyurcsány-korszakban elvettek a nyugdíjasoktól egy havi nyugdíjat, a mostani kormány viszont a koronavírus-járvány és a háború ellenére sem vett el „egyetlen fillért sem” az idősektől – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2023. szeptember 29., 08:07

Szerző:

Orbán Viktor azt mondta, szeretné, ha az ország érezne némi büszkeséget amiatt, hogy háborús időkben is képesek vagyunk arra, hogy a nyugdíjasok biztonságát fenn tudjuk tartani.


Emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010-ben megállapodott a nyugdíjasokkal arról, hogy a nyugdíjak értékét megőrzi. A kormány emellett visszaépítette a 13. havi nyugdíjat is, amit elvettek a nyugdíjasoktól a Gyurcsány-korszakban – tette hozzá.


A kormányfő elmondta, a novemberi nyugdíjemelés beleépül a nyugdíjba, januártól úgy állapítják meg a nyugdíjemelést, hogy ezt a megemelt összeget veszik figyelembe.

Brüsszel időnyerési célból kifogásokkal él

Magyarország minden vállalást teljesített, de Brüsszel nem akarja ideadni a pénzt, „és kínban fogant, időnyerési célból föltett kifogásokkal él” – jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő kifejtette: a brüsszeli bürokraták a lengyel választások eredményére várnak, „a brüsszeliek szeretnék megbuktatni a lengyel kormányt”, és baloldali kormányt szeretnének Lengyelországban. Mindent meg is tesznek ennek érdekében, „nem tudjuk, hogy sikerrel járnak-e” – mondta.

Kiemelte: október közepén van a választás, és abban reménykednek Brüsszelben, hogy ha baloldali kormány jön, akkor Magyarország majd egyedül marad, és „könnyebben elbánnak velünk”. De ha marad a konzervatív kormány Lengyelországban, akkor a két ország egymást mindig meg fogja védeni, és akkor viszont Brüsszelnek kell engednie – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Az Infláció fává nőtt

„Az infláció letörésébe a jegybanknak beletört a bicskája” – mondta a miniszterelnök. Ám ez Orbán szerint nem az ő hibájuk: az infláció fává nőtt, ezért fejszére volt szükség. Fejszéje pedig csak a kormánynak van, mondta Orbán, utalva arra, hogy hagyományos jegybanki eszközökkel nem lehetett megfékezni az áremelkedést. Szerinte 2023 az infláció letörésének az éve lesz, 2024 pedig a gazdasági növekedés visszaépítéséről fog szólni.

A kormányfő elmondása szerint látott gazdasági előrejelzéseket, melyek azt mutatták, hogy jövőre Magyarországon lehet a legnagyobb a gazdasági növekedés.

Ukrajna uniós csatlakozása

Ukrajna uniós tagságával kapcsolatban elmondta: Ukrajna területi háborúban van, így nem tudjuk, mekkora a területe, mekkora a népessége. Ráadásul elnézve a magyar parlamentet, nem valószínű, hogy a következő két évben megszavaznák Ukrajna csatlakozását.

Szlovákia átállt

Orbán a migráció kapcsán elmondta: sajnálja, hogy Szlovákia „átállt”, hiszen idáig mindig kitartott a magyar és lengyel álláspont mellett.

(Kiemelt képünk forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala)