Orbán nem fog visszakúszni a Néppártba

Ha Putyin elzárja a gázcsapot, mielőtt Európa feltöltené a tartályait, azzal próbára teheti a Nyugat egységét – vélekedett lapunknak adott interjújában Roland Freudenstein. A GLOBSEC elnevezésű, pártoktól, illetve kormányoktól független biztonságpolitikai elemző műhely és nemzetközi fórum alelnöke, brüsszeli részlegének vezetője szerint az orosz elnök megítélésében nem a nyugati, hanem a közép-európai EU-tagállamoknak volt igazuk.

2022. július 17., 14:18

Szerző:

Közkeletű vélekedés, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió Putyin szándékaival ellentétben megszilárdította a Nyugat egységét. De az energiaszankciókkal kapcsolatos EU-n belüli viták felvetik a kérdést, hogy mennyire lesz fenntartható ez az egység a tél közeledtével, különösen abban az esetben, ha az oroszok elzárják az olajat és/vagy a gázt.

A nyugati egység még mindig erős. Nézze például azt a látogatást, amelyet júniusban tett Kijevben a „fehér zászlós koalíció” (Németország, Franciaország és Olaszország elnevezése a NATO-zsargonban) három kormányfője és a román elnök. Az ukránok komolyan aggódtak amiatt, hogy a hármak majd kedvezőtlen békealku felé nyomják őket. Nem ez történt. De természetesen az az eshetőség, hogy Putyin elzárja a gázt, miközben Európa még éppen csak tölti fel a tartályait, próbatétel elé állíthatja ezt az egységet. Derűlátó vagyok azonban abban a tekintetben, hogy ki fog tartani az Ukrajnával való szolidaritás. Kivételt jelent Orbán cinkossága Putyinnal. Azt hiszem, mindenki más tisztában van azzal, hogy a nyugati egység felbomlása katasztrofális következményekkel járna.

Általánosabb értelemben miként változtatta meg az Ukrajna elleni háború annak a vitának a prioritásait, amely Európa jövőjéről folyik, és amely február 24-nél sokkal hamarabb kezdődött? Milyen hatással van ez a háború az „integrációpártiak” és a „szuverenisták” küzdelmére?

Azt hiszem, ezt ma még nem lehet megmondani. Látszólag lehetne arra következtetni, hogy a Kreml leplezetlen agressziójával való konfrontálódás erősíti az integrációpártiakat. De ők nagyrészt Nyugat-Európában találhatóak, ahol viszont sokat kell magyarázkodni és bocsánatot kérni a közép-európai tagállamoktól, mert az elmúlt legalább 15 évben ez utóbbiaknak volt igazuk Putyin Oroszországát illetően, a nyugat-európaiak pedig tévedtek. És a közép-európaiak nem hajlanak túlságosan arra, hogy további szuverenitási elemeket ruházzanak át a tagállamok az EU-intézményekre, kivéve néhány specifikus területet, mint az energiabiztonság és a védelem, de ez utóbbit kizárólag a NATO-na ágyazva.

A teljes interjút a 168 Óra hetilap 2022. július 14-én megjelent lapszámában olvashatja.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Néppárt (EPP) ülésének végén az Európai Parlamentben Brüsszelben 2019. március 20-án. Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP)