Orbán: Ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés

A magyar miniszterelnök szerint a most tárgyalt megállapodással „véglegesen biztonságba helyeztük Magyarország energiaellátását”.

2022. február 1., 21:48

Szerző:

Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés, ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés – jelentette ki Orbán Viktor kedden Moszkvában. A miniszterelnök bejelentette: érdemi tárgyalásokat folytathatnak arról, hogy egymilliárd köbméterrel emeljék az éves mennyiségét a hosszú távú orosz-magyar gázszállításnak.

A kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott a Kremlben, majd a több mint ötórás tárgyalást követően kifejtette: ma Nyugat-Európában a gáz és az áram ára 2-3-szorosára nőtt az elmúlt időszakban a háztartások számára. Ez alól Magyarország kivétel, ahol évek óta rezsicsökkentés van érvényben. Orosz gáz nélkül azonban ez nem lenne lehetséges.

A most tárgyalt megállapodással „véglegesen biztonságba helyeztük Magyarország energiaellátását” – fogalmazott a miniszterelnök.
Az Oroszország és Magyarország közötti hosszú távú gázszállítási szerződés értéke a jövőre nézve különösen nagy lesz, tehát nem csökkenteni kell a mennyiséget, hanem inkább növelni – hangoztatta.

Putyin ezzel kapcsolatban kijelentette: Oroszország nyitott a további együttműködésre, megvizsgálják a magyar kérést, de az egymilliárd köbméteres többletszállítás „nagy problémát nem fog jelenteni”.

(Kiemelt kép: a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Moszkvában 2022. február 1-jén. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)