Operatív törzs: Senkit nem küldenek haza a kórházakból, akinek ebből maradandó egészségügyi szövődménye lehe

2020. április 15., 11:00

Szerző:

Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta a csütörtöki Operatív Törzs sajtótájékoztatóján elmondta, 10 millió szájmaszk, 900 liter fertőtlenítő és 24 600 izolációs köpeny érkezett Magyarországra, ezeknek készletelését végre is hajtották.

Holnap 11 kiutasított iráni állampolgár hagyja el az országot, 3-at közülük hatósági kísérettel hagyják el az országot, később pedig újabb 3 iráni hagyja el az országot. 

A házikaranténnal kapcsolatosan elmondta: 13360 házikarantént rendeltek el, 206459 ellenőrzést hajtottak végre, a repülőtéren rendőri intézkedést hajtottak végre egy magyar állampolgár ellen, aki házikaranténra volt rendelve, de megpróbálta repülőn elhagyni az országot. Szabálysértési eljárást indítottak ellene.

231 embert figyelmeztettek, 75 helyszíni bírságot, 79 szabálysértési feljelentést figyelmeztettek a kijárási korlátozással összefüggésben. Egyes határátkelőknél torlódások várhatók. 219 büntetőeljárást kezdtek eddig, rémhírterjesztés, csalás és közveszély-okozás miatt.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos a járvánnyal kapcsolatosan elmondta: 134 magyar ember halt meg eddig a koronavírus miatt, főleg idős, krónikus megbetegedésben szenvedők. A fiatalabb halottak is jellemzően krónikus megbetegedésben szenvedtek. 

Sokkal magasabb a gyógyultak száma: 192 fő távozhatott gyógyultan az egészségügyi intézményekből. 37 000 vírus-örökítőanyag alapján működő laboratóriumi vizsgálatot végeztek a kijelölt laboratóriumokban. 

Müller Cecília országos ellenőrzést rendelt el az idősotthonoknál, a héten kezdenek el megérkezni az adatok. Ennek a helyszíni ellenőrzésnek a célja, hogy felmérjék, mennyire felkészültek az intézmények és mennyire tartják be az elrendelt szabályokat.

Ezekről az ellenőrzésekről jegyzőkönyv készül és hatósági intézkedés is követheti hiányosság esetén. 

1035 szociális intézményt tartanak nyilván az országban, az ellenőrzést a legnagyobb intézményeknél kezdik. 

A tisztifőorvos kifejtette, több idősotthonban van probléma, ezek kiemelt figyelmet kapnak. Itt a járványügyi szakemberek jelen vannak, jelen voltak. A Pesti úti szociális otthonon kívül több helyet tartanak nyilván az országban, ahol felütötte a fejét a járvány, ezekre kiemelten figyelnek.

Müller Cecília elmondta, számos cikk jelent meg a kórházaknál zajló felkészülésről, ez több hetek óta zajlik, célja, hogy a kórházak megfelelő személyzettel, eszközellátottsággal rendelkezzenek. 

A kórházi ágyak felszabadítása minden esetben orvosszakmai kérdés, senkit nem küldenek haza, akinek ebből maradandó egészségügyi szövődménye lehet, életmentő, sürgős műtéteket pedig nem mondhatnak le az orvosok. 

Azonban hogy ha nem sürgős, akkut megbetegedése van valakinek, igyekezzen az ellátását otthon megoldani.

Hozzátette, a járvány kezelése eddig megfelelőnek tűnik, az emberek többnyire betartják a korlátozó intézkedéseket.

Nem lehet viszont soha tudni, hogy egy intézményben egyszerre nagyszámú megbetegedés történhet. Senki nem lehet biztos, hogy egyszerre nem történik-e nagyobb számú megbetegedés. 

Müller Cecília elmondta: a gyógyult betegek minden korosztályból kikerülnek, számos alkalommal sokkal nagyobb hangsúlyt helyezünk az idős, magas kockázatú, krónikus betegekre, de akár a közép, akár a gyermekek között is lehetnek fertőzöttek, így gyógyultak is. 

A társasházak lakóinak a következő óvintézkedéseket javasolja:

azokat a felületeket, melyeket nagyon sokan megfognak, pl. korlát, bejárati kilincs, postaláda, liftgomb, ezeket rendszeresen fertőtleníteni kell.

Müller Cecília elmondta, hogy az összes ország közül az alsó harmadban foglal helyet Magyarország halálozás szempontjából, nem lépjük túl az átlagot.

Ha valakit kórházba szállítanak, nincs korlátozás azokról a tárgyakról, melyeket magával vihet, mint például evőeszközt, informatikai eszközöket is. Csak az kerül kórházba, aki súlyos, komoly tünetekkel rendelkezik. 

A házi vagy cérnakesztyű csak a nagy szennyeződésektől véd. Az egészségügyi gumikesztyűk védenek bizonyos ideig, amíg azok nem sérültek, de egy egész nap viselt kesztyű ugyanazt a szennyeződést viszi tovább, mint a kéz.

Semmilyen kesztyű nem helyettesíti a gyakori, szappanos, melegvizes kézmosást.

Kiss Róbert alezredes elmondta: az ismétlődő szabályszegésekkel kapcsolatosan elsősorban a fiatalokkal szemben intézkedtek. A közösségi tereknél viszont pozitív tendenciát tapasztalnak. Mérséklődött a felvásárlásokkal kapcsolatos pánikhangulat. Ennek többek közt a határmenti humanitárius korridorok megnyitására, illetve a honvédelmi irányító törzsek kirendelése is indoka. Hozzátette:

jogszerűen járnak el a polgármesterek, ha a piacok 65 év feletti korlátozását maguk szabják meg.

Újságírói kérdésre a tisztifőorvos elmondta, nem szabadna olyannak megtörténnie, hogy valakinek életmentő vagy sürgős beavatkozásra van szüksége és lemondják ezt a járványügyi helyzetre hivatkozva. Ilyen eseteket be kell jelenteni. Hozzátette: nem igaz, hogy vérhiány várható Magyarországon.

 

 

 

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

12:02

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.