Operatív törzs: Milliószám jönnek a maszkok, de csak azoknak jut, akiknek feltétlenül szükséges

2020. április 25., 11:07

Szerző:

Bélgyulladásos betegségben, baktérium okozta vérmérgezésben szenvedett, arra rakódott rá a koronavírusos fertőzés – ezt mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos ma az operatív törzs sajtótájékoztatóján arról az elhunyt férfiról, aki 41 évesen halt meg.

Ugyanakkor „örvendetes hír”, mondta rögtön ezután, hogy 458-an már meggyógyultak,

sőt, „negatívvá váltak”, de a kórházban kezeltek száma nem csökkent (899 ember), és jelenleg még 54-en vannak lélegeztetőgépen.

Koronavírus - Az operatív törzs online sajtótájékoztatója
Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Ezek után Müller Cecília arról beszélt,

„milyen óriási kincse van Magyarországnak”,

ez pedig a védőoltási rendszer, ami Európában, sőt, az egész világon egyedülálló. „A magyarországi kötelező védőoltási rendszer egy csoda. Amikor a világ különböző tájairól érkeznek hozzánk, nem nagyon akarják elhinni, hogy tizenkétféle betegség ellen oltjuk a gyerekeket, sehol a világon ilyen szoros követéses rendszer nem működik”, mondta. 

99,8 százalékos átoltottság van,

torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, TBC, bárányhimlő ellen, sorolta. Azt már nem említette, hogy ez esetleg reménykeltő lehet-e a koronavírus szempontjából, erről megerősített tudományos eredmények nem is igen vannak egyelőre. Mégsem volt érthető, miért méltatta ennyi időn át.

Bár kifejezetten kiemelkedő az átoltottságunk, mint mondta,

a kampányoltások mégis halasztódnak a járvány utáni időszakra.

A tisztifőorvos beszélt arról is, hogy a súlyos állapotban lévő beteg, akin csütörtökön kezdték tesztelni a vérplazmát, összesen háromszor kapja meg egy felgyógyult beteg vérplazmáját. Az utolsó kezelésen ma, szombaton esik át.

De még nincs vakcina, amiről Müller Cecília lesújtottan beszélt. „Nagyon bizakodunk, hogy a kutatók előbb-utóbb ki tudják fejleszteni az oltóanyagot”, mondta.

Koronavírus - Az operatív törzs online sajtótájékoztatója Nem cserélték le Kiss Róbertet a törzsben Izer Norbertre, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkárára, ő csak ma vett részt a tájékoztatón
Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Konkrétumokat mindenesetre az újságírói kérdésekre adott válaszok között is nehezen találni:

 

Az élet újraindításának mikor lehet része az, hogy újra találkozhassunk idős rokonainkkal?

Müller Cecília: Nincs az a család, amelyik ne azt óhajtaná, hogy újra a legszélesebb körben találkozzanak. De mégis azt kérem, amennyiben beindul az új életünk, sajnos akkor sem az idősek, a krónikus betegek illetve a nagyvárosban lakók legyenek az első, tartsuk továbbra is a szigorú fegyelmet.

Hallani olyan véleményeket, amelyek szerint Magyarország már el is kerülte a fertőzések exponenciális növekedését.

Müller Cecília: Úgy legyen. Minden reményünk megvan erre. Ha sikerül kontroll alatt tartani a járvány terjedését, annak mértékét, ha önök is együttműködnek, fegyelmezettek, sokat tesznek hozzá, hogy ezt el is kerüljük és a tömeges megbetegedések szakát végül elkerüljük.

Hogy áll az idősotthonok fertőtlenítése?

Müller Cecília: Folyamatosan zajlik. Ahol regisztráltak fertőzötteket, ott már végeztek a katonák, mennek oda, ahol még nincsen jelentett beteg.

Találtak-e szabálytalanságokat az idősotthonokban az ellenőrzések során?

Müller Cecília: Három részben zajlik az ellenőrzés, az első része egy kérdőíves felmérés, mindenre kiterjedően, ez már lezajlott. A második ütem van most, mikor helyszíni vizsgálattal a 100 fő feletti intézményeket ellenőrizzük. Jövő hét vége felé már eredmények is lesznek erről.

Ellenzéki pártok részéről elhangzott, hogy más országokhoz képest Magyarországon magas a halálozási ráta.

Müller Cecília: Az arányokat a lakosságszámra kivetítve, egy elég egzakt adat, mérjük ezt a halálozási rátát. Azt tapasztaljuk, az európai tagállamok között az alsó harmadban helyezkedünk el. (Néhány napja éppen ezt hangsúlyozta a kormánypárti Magyar Nemzet - a szerk.)

Hogy lehet elkerülni, hogy a lazítások után ne lépjünk át a tömeges megbetegedésekbe?

Annyit enyhítünk, amennyit engednek a számok, amit a járvány terjedése számunkra lehetővé tesz. 

Orbán azt mondta a parlamentben március elején, hogy mindenkit kérhet a maszkviselésre, de nem tudja garantálni ennek feltételeit. Ehhez képest milliós tételben érkeznek maszkok Magyarországra, mennyi kerül ezekből kereskedelmi forgalomba, garantálható-e, hogy jusson mindenkinek? (RTL kérdése)

Az eszközöket, amiket a kormányzat beszerez, elsősorban azoknak juttatja, akiknek feltétlenül szükséges: egészségügyi, szociális dolgozók, rendvédelmi szervek és bár annak ellenére, hogy jellemzően magán szerződés kötelékében végzik a munkájukat, az egészségügyi dolgozói réteg is ide tartozik. Milliószám jön védőfelszerelés, igen, nagyon örülünk neki, mert milliószám is kell. Hiszen egy dolgozó 4-6 maszkot is elhasználhat egy nap, a beavatkozástól függően. De nekik valóban szükségük is van rá.

A napi tájékoztatás előtt Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára beszélt a kormány eddigi gazdasági intézkedéseiről. Elmondta,

eddig több mint 600 milliárd forint ment védekezésre és a védekezést segítő eszközökre,

és több mint 300 milliárd forint az adóintézkedésekre – ennyi marad a vállalkozásoknál, családoknál is.

A NAV több mint 151 ezer katás adózónál törölte a négyhavi terhet. A turizmust, vendéglátást érintő adókönnyítés nagyjából 66 milliárd forintot tesz ki, és a pénzügyminisztérium számítása szerint 220 ezer munkavállalót érint. A turizmusban 15 ezer vállalkozásnak kell kevesebb terhet megfizetnie, és kiterjesztették az év végéig a Szép-kártyákra hozott kedvezményeket, adócsökkentéseket.

Izer említette a szociális hozzájárulás terhének 2 százalékpontos csökkentését, a kisvállalati adó kulcsának 1 százalékos csökkentését, és az ekhós adózók terhének csökkentését is.

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat - mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.