Hétfőtől további egészségügyi ellátások indulnak be, strandolni is csak távolságtartással lehet

2020. május 15., 12:03

Szerző:

Müller Cecília tisztifőorvos ismertette a pénteki adatokat. Szerinte a védekezésben a következő hetekben a hangsúly az otthonmaradás helyett már a távolságtartáson, a maszkviselésen lesz, de ettől függetlenül be kell tartani a szabályokat.

Tovább bővítik az egészségügyi ellátásokat is, ami már május 4-én elkezdődött.

Erről Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere videókonferencián tájékoztatta a kórházigazgatókat.

Hétfőtől több ellátás is újraindulhat, indíthatók a nem népegészségügyi szűrővizsgálatok (alkalmassági vizsgálatok, szájüregi szűrővizsgálatok), de a feltételek ugyanazok maradnak, mint a szakellátásnál. A fekvőbeteg-ellátásban az elektív (tervezhető) műtéteket is elvégezhetik, viszont ezekre is előre be kell jelentkezni. A járványügyi készültséget azonban továbbra is fenn kell tartani - emlékeztetett az operatív törzs.

Hétfőtől visszavezetik a kúraszerű ellátásokat is. A beutalási rendet ehhez az NNK állapítja meg, ami nyomon követhető a honlapjukon.

A visszavezetés során Müller szerint kellő óvatossággal kell eljárni. Az alapszabály, hogy ha nem merül fel koronavírus-gyanú, akkor igénybe vehető az egészségügyi szolgáltatás. Ezt kérdőívvel és testhőmérséklet-méréssel állapítják meg.

Ha nincs koronavírus-gyanú, akkor nem lesz szükség PCR-tesztre.

Müller szerint a legfontosabb, hogy a szív-és érrendszeri betegségek esetén visszaálljon az ellátás. Az intézkedéseket kéthetente vizsgálják át, ezt segíti a rugalmas ágykapacitás és az is, hogy a koronavírus-betegek ellátásának centralizálásra is. Az intenzív ágyak fenntartására továbbra is szükség van.

A tisztifőorvos ezután emlékeztett rá, hogy szombaton lesz a lelki segélyszolgálatok napja, ezért az ott dolgozókat köszöntötte.

Kiss Róbert rendőr alezredes következett, aki a napi rendőrségi számokat ismertette. Elmondta, hogy már 551-en használják a hatósági házi karantén ellenőrzésére szolgáló szoftvert. Már 10 954 ember van hatósági házi karanténban az országban. A magyarok viszont kezdenek fegyelmezetlenek lenni, tegnap több mint 400 esetben kellett intézkedni a kijárási korlátozások megszegése miatt. Rémhírterjesztéssel kapcsolatban már 90 esetben indítottak eljárást.

A Magyar Nemzet kérdésére Kiss Róbert elmondta: a kiskunhalasi mobilkórháznak a kormány tervei szerint a későbbiekben is meglesz a jogosultsága, egészségügyi intézményként fog a későbbiekben is funkcionálni, a büntetés-végrehajtás irányítása alatt.

A napközis táborok esetében már készül az NNK ajánlása, ez minden tanácsot tartalmazni fog mind a táboroztatóknak, mind a szülőknek.

Az Inforádió azt kérdezte, meg lehet-e már látogatni az idős szülőket. Müller Cecília szerint a látogatásoknál a legfontosabb, hogy mindenki legyen egészséges, de továbbra is tartsuk szem előtt, hogy az idősek és a krónikus betegek a legveszélyeztetettebbek.

 

A játszóterek nyitása is szóba került, itt az a fontos, hogy a helyszínek legyenek megfelelő higiéniai és műszaki állapotban, a játékokat át kell vizsgálni, hogy biztonságosak legyenek, a felületük legyen ép és jól lefestett - mondta a tisztifőorvos.

Ha megoldható, ne legyen túlzsúfolt a játszótér, erre a szülők is figyeljenek.

A talaj fertőtlenítésére nincs szükség, mert a vírus rövid  idő alatt elpusztul a környezetben. A homokozókban lévő homokot azonban cserélni kell a nyitás előtt, és később is rendszeresen. Javasolják, hogy a szülők vigyenek magukkal törlőkendőt, és amikor hazamennek, alaposan mossanak kezet és egy ruhacsere sem árt.

A kisebb határátkelők nyitásáról folyamatosak az egyeztetések a szomszédos országokkal - válaszolta egy másik kérdésre Kiss Róbert.

Zala megyében két otthonban van pozitív koronavírus-fertőzés, ott megkezdődtek a szükséges járványintézkedések. A fertőzött személyzetet kivonták a munkából, a lakók közül akit kellett, kórházba vittek, a többieket szigorúan elkülönítették, ezen kívül folyamatos a fertőtlenítés.

A szabadtéri fürdők újranyitásához is elkészült az ajánlás. Azt javasolják, hogy a medencékben 4, a parton 16 négyzetméter jusson egy fürdőzőre.

Az egy háztartásban lakók - ha strandolnak - együtt tartózkodhatnak, de másoktól tartsanak megfelelő távolságot.

A fürdő, vagy strand működtetőjének kell arról gondoskodnia, hogy ne legyen zsúfoltság.

Újságírói kérdésre elmondták, az idősotthonokban a kijárási tilalmat egyelőre nem oldják fel. Müller Cecília szerint a járványügyi rendelkezések azt szolgálták, hogy a vírust ne lehessen továbbadni, ezt szolgálta a kijárási tilalom. Jelenleg minden negyedik fertőzött és elhunyt idősotthon lakója, ezért a feloldással "még egy kicsit várni kell".

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.