Ónos eső – Nyugodtan induljanak el, mindenhol visszavonták a narancs riasztást

Visszavonta a tartós ónos eső veszélye miatt kiadott másodfokú (narancs) riasztásokat a HungaroMet Nonprofit Zrt. szerda este.

2024. január 18., 07:26

Szerző:

A meteorológiai szolgálat délután Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye egyes járásaira adott ki másodfokú (narancs) riasztást tartós ónos eső veszélye miatt. Estére azonban mindenhol visszavonták a másodfokú riasztásokat.  

Szerda este már csak Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye egyes járásaiban volt elsőfokú riasztás gyenge ónos eső veszélye miatt. 

Az előrejelzés szerint az ország keleti, északkeleti részén még folytatódik a csapadékhullás, amelynek halmazállapota északon helyenként ónos eső, másutt eső lesz. 

Ónos eső után enyhülés

Az élénk, helyenként erős délnyugati, déli széllel mostanra már mindenhova megérkezett az enyhülés, így ónos esőre ma már nem kell számítani!

írja a közösségi oldalán a HungaroMet. Eső, záporeső viszont több helyen előfordulhat, a déli országrészben egy-egy zivatar sem kizárt. Napközben aztán délnyugat felől elkezd szakadozni a felhőzet, ezzel együtt a csapadékhajlam is csökken – írják. 

A hőmérséklet tág határok között alakul: míg a tartósan borongós, szélcsendes északkeleti, északi részeken jóval 10 fok alatt is beragadhat a hőmérséklet, addig hazánk többi részén 10 és 16 fok közé, néhol akár 17, 18 fok köré is felmelegedhet a levegő, így

az országos napi melegrekord is megdőlhet (17,0 fok, Kaposvár, 1918).

A tavaszias idő nem tart ki sokáig, a következő éjszaka ugyanis markáns hidegfront érkezik – írják.

(Kiemelt képünk: Időjárás 2024. január 18-án. Fotó: HungaroMet.)

 

10:17

A nyudíjasok száma évről évre növekszik, ahogy a várható élettartam is, és egyre kevesebb az olyan aktív korú dolgozó, aki az időseknek nyújtott ellátásra fordítandó összeget kitermeli. Éppen ezért a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, több országban vezetnek be olyan intézkedéseket, amelyek a nyugdíj részleges megadóztatásával járnak.

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.