OMSZA: Tízből csak 3 ember tudja mire való a defibrillátor

2020. szeptember 26., 10:53

Szerző:

Több mint 1500 defibrillátor található országszerte, plázákban, önkormányzatokban, cégeknél, vagy pályaudvarokon, de az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) felmérése szerint tízből csak hárman tudják mire való ez a készülék.

A déli pályaudvaron tartott közvélemény kutatásból kiderült, a többség nem merne beavatkozni, ha valaki rosszul lenne mellettük az utcán, csak az első sokk után hívnák a mentőket. 

Van, aki megpróbálkozna az újraélesztéssel, de maradna a hagyományos mellkaskompressziónál, nem merné kezelni a defibrillátort, vagy félne, hogy bajt okoz vele. Leginkább azok érzik úgy, hogy laikusként is bevállalnák a defibrillátorral való újraélesztést, akiknek volt már személyes tapasztalatuk ilyen vészhelyzetben. Arra a kérdésre viszont, hogy egy rövid, személyes oktatás vagy felkészítő videófilm hatására nagyobb valószínűséggel használnák-e a készüléket, egybehangzó válasz született.

„Igenis fontos lenne, hogy minél többet tudjunk ezekről a csak elsőre bonyolultnak tűnő eszközökről, hiszen Magyarországon a hirtelen szívhalál a vezető halálokok közé tartozik. Ráadásul ilyenkor az esetek mintegy 80 százalékában nem elég a mellkaskompresszió, defibrillátort is szükséges használni. Felmérésünk alapján 10-ből 4 ember még csak nem is tud róla, hol találhatók ezek az életmentő készülékek, és ez nincs jól így” – hangsúlyozza dr. Czakler Éva mentőorvos, az OMSZA alelnöke.

Az OMSZA szerint pedig a megoldás sokszor karnyújtásnyira van, és a nyilvánosan elérhető defibrillátorok laikusok számára is rendkívül egyszerűen használhatók. A bekapcsolást követően a készülék folyamatosan utasításokat ad, az életmentő elektrosokk leadásához is legfeljebb egy gombot kell csak megnyomni, így szinte lehetetlen hibázni. Az OMSZA kiemelt küldetése, hogy a lehető leghatékonyabban juttassa el minél több emberhez az újraélesztéshez szükséges ismereteket. Így lesz ez most is.

Október 8-án, a közelgő Újraélesztés napja alkalmából megtudhatja, nyáron miként vett váratlan fordulatot Baláék békésen induló napja a Balatonnál. Túszejtés, kommandósok és egy defibrillátor – a Valami Amerika sztárjai ezúttal is a tőlük megszokott poénokkal indítják útra a mentőalapítvány legújabb, nagyszabású ismeretterjesztő kampányát.