Oktatói Hálózat: a kormány a felelős 21 egyetem pályázati lehetőségeinek felfüggesztéséért

Az Oktatói Hálózat szerint a kormány felelős azért, hogy felfüggesztették 21 magyar egyetem európai pályázati lehetőségeit.

2023. január 12., 12:41

Szerző:

Állásfoglalást tett közzé a  magyar felsőoktatásban dolgozó oktatók és kutatók autonóm szerveződése, a Oktatói Hálózat. Közleményükben kijelentették, hogy nem az EU, hanem a kormány tehet arról, hogy 21 egyetem pályázati lehetőségét felfüggesztették.

„Az alapítványosított egyetemek részvételének felfüggesztése a Horizon Europe és az Erasmus+ programokban nagyon súlyosan érinti az érintett intézmények diákjait, oktatóit, kutatóit és egyéb alkalmazottait. Ezért a csapásért azonban nem az Európai Unió, hanem kizárólag a magyar kormány a felelős”

– írták. Részletezték, hogy az Unió azért függesztette fel a programokat, ugyanis közpénzt nem szabad átláthatatlan működésű szervezetek kezébe adni, az alapítványi kuratóriumok pedig ilyenek. 

Hansúlyozták, hogy a kialakult helyzetben is van arra lehetőség, hogy az érintettek ne essenek el az EU-s támogatásoktól: 

  • a kuratóriumi tagok mandátumának idejét korlátozni kell, elszámoltathatóak és leválthatóak legyenek.
  • Az új tagok kiválasztásának és megbízásának eljárását nyilvánosság kell tenni egy etikai és törvényi feltételrendszer mellett, emellett biztosítani kell, hogy az egyetemek kapjanak beleszólási lehetőséget.
  • Az aktív politikusoknak és az államapparátusban dolgozóknak azonnal távozniuk kell a kuratóriumokból.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.