Most már aztán tényleg bemutatják a Nemzeti alaptantervet, csak nem tudni, hogy melyiket

2020. január 28., 16:22

Szerző:

Csütörtökön vagy pénteken mutatja be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az új (vagy nem új) Nemzeti alaptantervet – értesült minisztériumi forrásból a hvg.hu.

A dokumentumot a lap információi szerint maga Kásler Miklós miniszter ismerteti majd sajtótájékoztatón. A hvg.hu hangsúlyozta, hogy ez a dolgok mostani állása szerint van így, a Nat-tal kapcsolatban ugyanis teljes kommunikációs káosz uralkodik, a tárca arról sem beszél egyértelműen, hogy új vagy csak módosított dokumentumról van szó, sem arról, hogy mikor ismerheti meg végre azt a közvélemény.

Kásler Miklós, az Emmi miniszterjelöltjének bizottsági megh Kásler Miklós
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A már 2018 nyarára elkészült, de a kormány által hazafiasításra visszadobott és másfél éve a legnagyobb titokban módosítgatott dokumentum bemutatását tavaly szeptember elején személyesen Kásler, ez év elején pedig a Magyar Nemzeten keresztül a minisztérium ígérte „hamarosan”. Azóta sem tájékoztatta azonban a tárca a nyilvánosságot a Nat-ról.

A szöveg körüli titkolózás miatt folyamatosan tiltakoztak a pedagógusok, diákok és szakmai szervezetek.

Meglepő módon még a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar is kiakadt, amely korábban nemigen kritizálta a kormány oktatáspolitikáját.

Márpedig az új alaptantervet a tervek szerint idén szeptember 1-jével életbe léptetik. Ez azt is jelenti, hogy a tankönyvek elkészítésére és a pedagógusok felkészítésére alig hét hónap áll majd rendelkezésre.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.