Az emelt szintű érettségit okolja a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, amiért kevesebben jelentkeztek az egyetemekre

2020. július 6., 07:19

Szerző:

Muszáj lenne megerősíteni a közoktatást, hogy többen jussanak be az egyetemekre

– jelentette ki a Szegedi Tudományegyetem kancellára. Fendler Judit az mfor.hu-nak adott interjújában azt mondta, az emelt szintű érettségi az oka annak, hogy idén 20%-al kevesebben jelentkeztek az egyetemekre, mint tavaly.  

„Miközben a bemenetnél szűkítettünk, a kimenet minősége változatlan. A középiskolák közül kevés az, amely maradéktalanul felkészíti a tanulókat a több tudást igénylő vizsgára, de nem minden család engedheti meg magának, hogy különtanárokat fogadjon.”

 
Fényfelirat a Semmelweis Egyetemen
Fotó: Balogh Zoltán

 

Szerinte csak fokozza a problémát, hogy pont a tanári vagy éppen az ápolói szakokra jelentkeztek kevesebben, miközben az lenne a feladat, hogy a gyerekeknek vonzók legyenek az életpályamodellek. Szerinte változtatni kell a mostani rendszeren és

nem lenne baj, ha többen kerülnének be az egyetemre,

ugyanis aki nem bírja, az menet közben kiesik.

A felsőoktatás esetleges piaci alapú működéséről a kancellár azt mondta:

„Nálunk tizenkét kar van. Vegyünk le ötöt és a klinikai központot, ami a régió legnagyobb egészségügyi ellátója, és akkor piaci alapon fenntarthatóan tudom működtetni az intézményt. Nem fogok tanárokat, agrárszakembereket képezni és végképp nem tanítok zenészeket, amely karokat – ezek a külföldi diákokat sem vonzzák – jelen pillanatban keresztfinanszírozzuk, ahogyan a közfinanszírozott egészségügyi ellátást is. A piaci működés azt feltételezi, hogy nem cipelem a hátamon a veszteséges feladatokat.”

 

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.